Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Jan Kompagnie Prijs 2014 uitgereikt


Den Haag

De winnaar van de Jan Kompagnie Prijs 2014 is de website de-dam-zevenmei1945.nl, ingezonden door Johan Wieland namens de Stichting Memorial 2015 voor Damslachtoffers 7 mei 1945.

Juryrapport

Jurylid prof. dr. Beatrice de Graaf, hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, meldde dat de inzending perfect aansluit bij de doelstelling van de prijs: de grote geschiedenis vertellen aan de hand van een persoonlijk verhaal. De website geeft aan de slachtoffers van de Damtragedie een gezicht en maakt hun verhaal, gevonden in de archieven, zichtbaar voor het publiek. Het verhaal over de achtergrond van de slachtoffers die vielen tijdens de beschietingen op de Dam op 7 mei 1945 en de omstandigheden van hun overlijden, moet verteld worden.

De jury was zeer onder de indruk van deze site. Alle informatie is goed uitgediept, het is een uitstekend voorbeeld van de kleine geschiedenis in een groot verhaal. Tegelijk is het ook een aandenken aan de onschuldige slachtoffers.

Winnaar Jan Kompagnie Prijs

De prijswinnende website ‘De-dam-zevenmei1945.nl’ is opgezet door de ‘Stichting Memorial voor Damslachtoffers 7 mei 1945’. Het doel is om 70 jaar na de schietpartij op de Dam, op 7 mei 2015, een Memorial te onthullen met de namen en verhalen van de mensen die toen omkwamen. De schietpartij op de Dam die nét na de bevrijding nog zoveel slachtoffers maakte, is nooit uitputtend onderzocht. Altijd ging men uit van 19 tot 22 doden, zonder te weten wie dat precies waren. De stichting is bezig de namen te achterhalen en, via contact met familieleden, hun verhaal en gezicht op de website te plaatsen. Inmiddels zijn al 31 slachtoffers achterhaald.Bekijk de prijswinnende site de-dam-zevenmei1945.nl

Achtergrond Jan Kompagnie Prijs

De Jan Kompagnie Prijs werd voor de 2e keer uitgereikt. De prijs is in het leven geroepen als eerbetoon aan de in 2011 overleden archivaris van het Nationaal Archief, drs. Jan H. Kompagnie. Hij heeft zich tijdens zijn werkzaam leven bijzonder ingespannen om archieven op een creatieve wijze toegankelijk te maken voor onderzoekers.

De Jan Kompagnie Prijs is bestemd voor een persoon of instelling die op basis van archiefonderzoek in een Nederlandse archiefinstelling een voor een breed publiek bestemd digitaal product heeft gemaakt dat de grote geschiedenis aan de hand van een klein en persoonlijk verhaal vertelt. Het Nationaal Archief organiseerde de wedstrijd dit jaar samen met mediapartner isgeschiedenis.nl.

Overige ereplaatsen

Voor de prijs zijn dit jaar 13 inzendingen binnengekomen die aan de criteria voldeden. De app Publiek Geheim van archief Eemland kreeg de 2e plaats. Voor deze app zocht het archief een aantal van de levensverhalen die in het archief verborgen liggen. Van de honderdduizenden mensen die de regio sinds 1259 hebben bevolkt, zijn er 20 geselecteerd die met de app weer tot leven zijn gewekt. De app is vanaf 8 mei via de App Store te downloaden.
Op de 3e plaats eindigde de inzending www.middelburgdronk.nl. Dit project gebruikt archief- en andere bronnen voor het verzamelen van de geschiedenis van de vele horecagelegenheden in Middelburg.

De prijswinnende site: de-dam-zevenmei1945.nl

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in