Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Grondwetfestival in het Nationaal Archief op 29 maart


Den Haag

Den Haag staat op 28 en 29 maart in het teken van het Grondwetfestival, georganiseerd door het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk. De aanleiding vormt de 200ste herdenking van de afkondiging van de eerste Grondwet voor de Verenigde Nederlanden op 29 maart 1814. Het Nationaal Archief bewaart alle Nederlandse grondwetten. Ter gelegenheid van het Grondwetfestival kunt u op zaterdag 29 maart de belangrijkste grondwetten en grondwetswijzigingen in het Nationaal Archief met eigen ogen zien. Ook kunt u meedoen aan rondleidingen en workshops over de grondwet. Alle activiteiten op 29 maart zijn gratis toegankelijk, evenals de tentoonstelling Het geheugenpaleis - met je hoofd in de archieven.

  1814

  Op 29 maart 1814 wordt de eerste Grondwet voor de Verenigde Nederlanden afgekondigd. Deze feestelijke bijeenkomst vindt plaats in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Na een toespraak door Soeverein Vorst Willem I, zet minister van Justitie Van Maanen de uitgangspunten van de Grondwet uiteen. Daarna vindt een stemming plaats onder de 474 aanwezige notabele inwoners van Nederland. Met 448 stemmen voor en 26 tegen wordt de Grondwet aangenomen. De handtekeningen van de aanzienlijken staan in het document.

  Ook andere Nederlandse grondwetten

  Maar het Nationaal Archief toont niet alleen deze eerste Grondwet. Ook de Grondwet voor het Koninkrijk der Verenigde Nederlanden van 24 augustus 1815, waarin Nederland en België definitief herenigd worden, zoals besloten op het Congres van Wenen door de Europese mogendheden, is te zien.

  En natuurlijk kunt u ook de beroemde Grondwet van 11 oktober 1848, die vooral is verbonden met de persoon van Johan Rudolf Thorbecke, met eigen ogen aanschouwen. Voor een groot deel vormt dit ‘huis van Thorbecke’ nog steeds het fundament van de parlementaire democratie in Nederland.

  De Grondwetswijzigingen van 18 mei 1917 (o.a. kiesrecht voor alle Nederlandse mannen, passief vrouwenkiesrecht, gelijkberechtiging openbaar en bijzonder onderwijs) en van 19 januari 1983 (o.a. het anti-discriminatiebeginsel in artikel 1, sociale grondrechten) completeren de tentoonstelling.

  En andere activiteiten

  Maar dat is niet het enige! Het Nationaal Archief organiseert ook nog heel veel andere activiteiten op 29 maart. Zo kunt u deelnemen aan een van de flitsrondleidingen Democratie die elk uur van start gaan. De rondleiding brengt u in de depots van het Nationaal Archief langs de belangrijkste documenten uit de geschiedenis van onze democratie. En voor kinderen is er ieder heel uur een workshop ‘Eigen grondwet maken’. Komt dus allen!

  Het Nationaal Archief opent zijn deuren van 10.00-17.00 uur. De toegang en ook deelname aan alle activiteiten is gratis.
  Kijk voor een uitgebreid programma in de agenda op deze website

  Bovendien neemt het Nationaal Archief op zaterdag 29 maart samen met ProDemos ook deel aan de Dag van de Haagse Geschiedenis, met een stand op de markt op het Plein in Den Haag.

  In de webexpo op deze website is een aantal grondwetten online te bekijken.

  Grondwetfestival in Den Haag

  Niet alleen het Nationaal Archief staat op zaterdag 29 maart bol van de activiteiten. Tal van andere Haagse instellingen, die een relatie hebben met de Grondwet, zetten hun deuren open.
  Lees meer over de activiteiten tijdens het Grondwetfestival in persbericht van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk.

  Uitgebreid
  Zoek in collecties
  Zoek in