Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Afbeeldingen overzees verleden vrij via Wikipedia


Den Haag

Het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek stellen meer dan 2500 afbeeldingen van prenten, kaarten en tekeningen, voorzien van uitgebreide beschrijvingen, beschikbaar op Wikipedia. Het gaat om afbeeldingen die relevant zijn voor het koloniaal- en handelsverleden van ons land en die we kunnen rekenen tot het gemeenschappelijk erfgoed van Nederland en de landen waar de Republiek in de 17e en 18e eeuw actief was.

<--break->

Atlas of Mutual Heritage

Deze afbeeldingen komen uit  een specifieke database: de Atlas of Mutual Heritage, die  dit gemeenschappelijk erfgoed beschrijft  en het digitaal beschikbaar stelt. De Atlas of Mutual Heritage is een gezamenlijk project van het Nationaal Archief, de Koninklijke Bibliotheek, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en het Rijksmuseum. Het bevat meer dan 6000 afbeeldingen uit 25 collecties, en wordt  steeds aangevuld. De organisaties willen met deze database de afbeeldingen wereldwijd zo gemakkelijk mogelijk beschikbaar stellen voor onderzoek.

Prachtige beelden

Uit de collecties van het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek bevat de Atlas of Mutual Heritage een schat aan kaarten van de Verenigde Oost-Indische en West-Indische compagnie (VOC en WIC), plattegronden van forten, vogelvluchten van plekken over de hele wereld door Johannes Vingboons, en prachtige, vaak ingekleurde prenten uit gedrukte verslagen van reizen en expedities. De afbeeldingen zijn allemaal uitgebreid in 2 talen beschreven en van metadata voorzien.

Open-databeleid

Zowel het Nationaal Archief als de Koninklijke Bibliotheek zetten stappen op weg naar een open-databeleid. Een onderdeel daarvan is de actieve zichtbaarheid van een Wikipedian-in-Residence (Hay Kranen). 

De objecten uit de Atlas of Mutual Heritage zijn een logische kandidaat om als een van de eerste vrij te geven en beschikbaar te stellen via Wikipedia, omdat ze voor zo veel landen van (historisch) belang zijn. Ook andere collecties van het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek, en de andere partnerinstellingen, worden op den duur via Wikipedia openbaar toegankelijk gemaakt. 

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in