Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Aanwijzingen voor WK-supporters


Den Haag

Vandaag barst in Brazilië het Wereldkampioenschap voetbal los. Morgen speelt Nederland zijn eerste wedstrijd tegen Spanje. Tachtig jaar geleden nam Nederland voor het eerst deel aan een WK. Per trein reist het Nederlands elftal in 1934 af naar Italië waar Zwitserland als eerste tegenstander wacht. Net als nu reist niet alleen het elftal af maar ook een grote groep supporters.

De Italiaanse keuken

Om de Oranjesupporters goed op hun reis voor te bereiden verschijnt er in het sportblad Sportkroniek een reeks artikelen onder de naam ‘We gaan naar Rome’. De auteur doet in de teksten uit de doeken wat voor land Italië is en hoe Italianen zijn én eten. De ‘Hollander uit het eenvoudige burgergezin’, waartoe volgens de auteur ook de voetballers van het Nederlands elftal grotendeels behoorden, is gewend aan een gerecht met ‘goed sappig vleesch, versche groente en blommige Hollandsche piepers. En… nee… die drie artikelen vindt men in het buitenland zoo goed als niet. Onze kwaliteit is verre superieur aan die van het buitenland op dat gebied.’

‘Vreemde poespas’

De enige speler die volgens de auteur vermoedelijk kan wennen aan het Italiaanse eten was Bep Bakhuys. Hij was geboren in Nederlands-Indië en voetbalde daar ook tussen 1930 en 1933. Volgens de Sportkroniek is hij daardoor wel aan ‘vreemde poespas’ gewend. De andere spelers zullen de Italiaanse kost maar niets gaan vinden en de Nederlandse equipe doet er dan ook verstandig aan een eigen kok mee te nemen.

Hevig gesticuleren

Supporters wordt aangeraden toch vooral eens in Milaan, de speelstad van de Nederlandse ploeg, rond te lopen en te genieten van de ruime pleinen met fraaie standbeelden. Dat rondscharrelen moet men dan niet schuchter, maar toch vooral vrijmoedig doen. ‘De Italiaan’ is zelf ook vrijmoedig, al maakt hij wel eens de indruk van het tegendeel: ‘Dat zit ‘m daarin, dat hij subiet nogal hevig gesticuleert. ’n Italiaan spreekt met zijn handen (…) Het geheel lichaam staat te schudden als hij druk aan het gebaren is’.

Uiteindelijk draait het natuurlijk om het voetbal zelf en dat loopt helaas niet goed af voor Oranje. Met 16 deelnemende landen wordt er meteen begonnen met de achtste finales en die verliest Nederland met 3-2 van Zwitserland. Na één wedstrijd is het toernooi al afgelopen en mogen het Nederlands elftal en de supporters weer met de trein naar huis.

Nationaal Archief

2.19.123 Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), invnrs. 571, 670, 3929.

App 'Voetbal van toen' voor iPhone en Android

Bekijk meer foto's van het WK 1934 in Italië in de fotocollectie

Bekijk alle historische voetbalfoto's van de KNVB in de fotocollectie

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in