Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Willem Drees’ passie voor korfbal


Den Haag

Vandaag is de sterfdag van Willem Drees. Vadertje Drees, zoals de voorman van de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (later Partij van de Arbeid) ook wel wordt genoemd, overlijdt op 14 mei 1988 op 101-jarige leeftijd. In zijn lange leven staat de politiek centraal, maar oud-wethouder, -minister en –premier Drees heeft meer passies, blijkt uit zijn persoonlijk archief. Zo is hij vervent stenograaf  en fanatiek korfbalspeler. Zo fanatiek zelfs dat hij eind 1905 zijn eigen korfbalclub opricht.

Sporten om gezond te blijven

Drees komt in 1905 in aanraking met het in Nederland nog relatief onbekende korfbal door zijn goede vriend en stenograaf Luitenant A.W. Groote. Deze maakt zich zorgen om Drees’ gezondheid. Willem moet gaan korfballen, stelt Groote – geadviseerd door dokter M. Meyers, mede-stenoliefhebber en erelid van de Nederlandse Korfbalbond - voor. Groote brengt Drees in contact met Nico Broekhuysen, de man die het korfbal 3 jaar eerder vanuit Zweden naar Nederland heeft gehaald en heeft aangepast naar Nederlandse maatstaven. Broekhuysen stuurt Drees op aanvraag een uitvoerige spelinstructie en daarmee is de nieuwsgierigheid naar korfbal voorgoed gewekt. De sport bevalt Drees zo goed dat hij een paar maanden later met vrienden en familieleden de korfbalclub Door Oefening Sterker (D.O.S.) opricht.

Vriendenclub

Door Oefening Sterker is de 14e club die zich aansluit bij de Nederlandse Korfbalbond. Het moet een echte vriendschapsclub zijn, aldus voorzitter en captain Drees. Zijn zus Bets en haar hartsvriendin To Hent, met wie Drees later trouwt, zijn er vanaf de oprichting bij. Dat het een familiaire, hechte club is blijkt mede uit de gedichten en liederen die zijn terug te vinden in het archief van Drees. Zowel in steno als getypt zijn exemplaren te vinden van diverse clubliederen (‘De glorie van D.O.S.’ en ‘Slachtoffers van het korfbalspel’) en het verlovingslied voor To en Willem: ‘Van een meisken vroolyk en bly en een aardigen jongen’.

Eendracht

In korte tijd groeit de vereniging uit en is het niet meer de vriendenclub van weleer. Door allerlei grotere en kleinere conflicten gaat de sfeer achteruit. In 1909 stapt Drees dan ook met zijn ‘achterban’ uit de D.O.S. en richt de nieuwe club D.E.O.S. op: Door Eendrachtige Oefening Sterker. Hier korfbalt hij samen met zijn verloofde To in 1 team totdat ze in 1910 trouwen en naar Den Haag verhuizen.

Sympathie voor het spel

Maar ook in Den Haag, waar zijn politieke carrière vlucht neemt, kan hij het korfballen niet laten. Op 6 juli 1914 ontvangt gemeenteraadslid Willem Drees bericht dat hij ‘als werkend lid van de Haagse Korfbal Club’ is aangenomen. Zijn oudste zoon Drees jr. zet de korfbaltraditie voort, zo schrijft hij in 1959 ter ere van het gouden jubileum van korfbalclub Allen Weerbaar. In het artikel roemt hij het korfballen om de veelzijdigheid en het feit dat het een gemengde sport is. ‘Al ligt de tijd van mijn korfbalactiviteit lang achter mij (…) mijn sympathie voor het spel is gebleven.

Nationaal Archief

2.21.286 W. Drees (1886 – 1988), inv. 1319 t/m 1321.

Bibliotheek

Jelle Gaemers, De rode wethouder. Willem Drees de jaren 1886-1940 Uitgeverij Balans (Amsterdam 2006). Signatuur 160 D 15.1

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in