Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Webexpo historische betrekkingen Algerije en Nederland


Den Haag

Van 12 tot 14 maart wordt in de hoofdstad van Algerije, Algiers, een internationaal congres gehouden. Op deze bijeenkomst spreken vertegenwoordigers van de Algerijnse, Nederlandse en Scandinavische archieven over hun gemeenschappelijke geschiedenis en de bronnen daarover. Tegelijkertijd organiseert het Nationaal Archief in Algiers een kleine digitale tentoonstelling van archiefstukken die een beeld geven van de geschiedenis van de betrekkingen van Nederland met Algerije. Die documenten zijn eveneens opgenomen in een online expositie op deze website.

Algerijnse geschiedenis buiten Algerije

Veel van wat in de 17e en 18e eeuw in Noord-Afrika is gebeurd, heeft zijn sporen in de West-Europese archieven achtergelaten. Dergelijke informatie is in de veel recenter opgezette Algerijnse archieven vrijwel volledig afwezig. Voor een compleet beeld van de geschiedenis van het land is Algerije daarom aangewezen op andere landen. Het congres vormt de eerste aanzet voor eventuele verdere samenwerking.

Expositie en webexpo Nationaal Archief

Het Nationaal Archief beheert veel documenten die een beeld geven van de 400-jarige geschiedenis van de betrekkingen tussen Nederland en Algerije. Een deel van deze archiefstukken wordt tentoongesteld op een kleine digitale expositie die gelijktijdig met het internationale congres in Algiers te zien is. De documenten op die tentoonstelling zijn vanaf vandaag eveneens online te bekijken in een webexpo op deze website.

Bezoek de webexpo Nederland – Algerije 400 jaar.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in