Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Het VOC-verleden van Gerdi Verbeet


Den Haag

Welke geschiedenis ligt er in de familie van voormalig Tweede Kamer-voorzitter Gerdi Verbeet verborgen? Zaterdag gaat zij in het programma Verborgen Verleden op zoek naar de verhalen over haar voorouders. Een van hen was in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Op het Nationaal Archief ontdekt Verbeet hoe dat zit.

Scheepssoldijboeken van de VOC

Om haar enorme vloot over de wereldzeeën te kunnen laten varen, had de VOC heel veel personeel nodig. Van al haar opvarenden hield de Compagnie een uitgebreide administratie bij; de bemanning moest immers betaald worden. In deze zogeheten scheepssoldijboeken staat informatie over wie er wanneer in welke functie in dienst is getreden van de VOC. Ook de reden van het beëindigen van het dienstverband is genoteerd. Soms was dat vrijwillig, maar niet zelden lieten mensen tijdens hun werkzaamheden voor de VOC het leven.

Index VOC-opvarenden

Een groot deel van de overgebleven 18e-eeuwse scheepssoldijboeken is opgenomen in de index VOC-opvarenden op deze website. Deze index maakt het mogelijk om op een eenvoudige manier online op zoek te gaan naar personeel van de VOC. Ook Gerdi Verbeet gebruikt de index om informatie over haar historische familieleden te vinden. En met succes: een van haar voorouders blijkt op de loonlijst van de VOC te hebben gestaan.

Wanneer te zien?

De aflevering van Verborgen Verleden met Gerdi Verbeet is te zien op zaterdag 9 februari om 20.15 uur op Nederland 2.

Meer informatie is te vinden op de website van Verborgen Verleden.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in