Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Het verborgen verleden van bekende Nederlanders


Den Haag

Vanwege het succes van de afgelopen jaren, presenteert de NTR ook dit seizoen weer een reeks Verborgen Verleden. In 8 nieuwe afleveringen gaan bekende Nederlanders op zoek naar de geschiedenis van hun familie en hun eventuele illustere voorouders. Familiemythes worden ontkracht of juist in het leven geroepen en (on)bekende verhalen komen aan het licht op een speurtocht door diverse archieven, waaronder ook die van het Nationaal Archief.

Militair in de Franse Tijd

In de eerste aflevering gaat Mart Smeets op zoek naar de geschiedenis van zijn familie. Zowel zijn opa als zijn overgrootvader blijken een belangrijke rol te hebben gespeeld in het Nederlandse politieke leven vóór de Tweede Wereldoorlog. Maar daar eindigt de speurtocht niet. Het spoor leidt uiteindelijk 200 jaar terug in de Nederlandse geschiedenis. Het blijkt dat een van Smeets’ voorouders in de Franse Tijd (1795-1813) in het Nederlandse leger heeft gezeten. Het Nationaal Archief bewaart heel veel militaire stamboeken, ook die uit de Franse Tijd (zie daarvoor de onderzoeksgids 'Op zoek naar een militair in de Franse Tijd 1795-1813').

Wanneer te zien?

De nieuwe serie Verborgen Verleden begint op zaterdag 12 januari om 20.15 uur op Nederland 2. In de volgende afleveringen komt het familieverleden van Nasrdin Dchar, Daphne Bunskoek, Ronald Giphart, Gerdi Verbeet, Waldemar Torenstra, Marte Röling en Stef Bos aan bod.
Meer informatie is te vinden op de website van Verborgen Verleden.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in