Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Uitreiking Jan Kompagnie Prijs en Geschiedenis Online Prijs


Den Haag

Dinsdagmiddag 12 februari heeft het Nationaal Archief voor het eerst de Jan Kompagnie Prijs uitgereikt. De makers van de website Oude begraafplaats Gouda namen de prijs (een geldbedrag van € 1.250) in ontvangst. De jury was enthousiast: ‘Een sympathieke en toegankelijke site, die je als het ware de mogelijkheid geeft door de grafzerken heen te gaan’.

De middag stond niet alleen in het teken van de Jan Kompagnieprijs. Ook de Geschiedenis Online Prijs werd uitgereikt. Deze prijs ging naar het Drents Archief met de website Anno Drenthe voor historische wandelingen door de provincie. De publieksprijs werd uitgereikt aan de 16-jarige scholier Roy Simons voor zijn virtuele Mijnmuseum De Beukel. Op deze site staan verhalen, foto's en films over de Zuid-Limburgse mijnbouw.

Winnaar Jan Kompagnie Prijs

Oude Begraafplaats Gouda geeft een beschrijving van alle zerken op dit stadskerkhof. De makers hebben de indeling van de begraafplaats gecombineerd met gegevens uit de begraafboeken in het Regionaal Archief Gouda. De website maakt het daardoor mogelijk om de juiste locatie en gegevens van alle graven te vinden. Daardoor is Oude Begraafplaats Gouda zeer interessant voor genealogisch onderzoek. De jury was erg te spreken over deze website; de inzending stak met kop en schouders boven de andere uit. 'Een mooie site die een breed publiek zal aanspreken.'

Overige ereplaatsen

De inzending Zeemansleed van Piet Boltjes kreeg de 2e plaats. Een bijzondere site met gegevens over Nederlandse opvarenden en schepen van 1800 tot heden. De site brengt van elke opvarende in beeld op welk schip hij gediend heeft, wanneer en waar hij geboren en gestorven is en wat de reden is van overlijden. Daarnaast is er een uitgebreid overzicht van Nederlandse schepen met details over elk schip. Minpunt vond de jury dat pas na langer zoeken de rijkdom aan informatie duidelijk wordt.

Op de 3e plaats eindigde de inzending van Paul Abels. Zijn eigen website heeft de vorm van een logboek met als centraal onderwerp de geschiedenis van Gouda. Naast de persoonlijke blogs bevat de site een overzicht van eigen historisch werk, publicaties, teksten en gedigitaliseerde bronnen. Een prima site, zo oordeelde de jury, alleen wat meer gericht op vakgenoten en minder op een breed publiek.

Een goed begin

Hoewel de Jan Kompagnie Prijs een nieuw in het leven geroepen prijs is, was het aantal inzendingen heel behoorlijk. In totaal werden 8 websites aangemeld. Volgens de jury voldeden alle 8 inzendingen aan de criteria: archiefmateriaal op een creatieve, aansprekende manier digitaal toegankelijk maken voor het brede publiek en de grote geschiedenis vertellen aan de hand van kleine persoonlijke verhalen.

Jury

De jury van de Jan Kompagnie Prijs bestond uit:

  • Paul Brood, als vertegenwoordiger van de algemene rijksarchivaris
  • Tim de Haan, projectadviseur en informatieanalist van het Nationaal Archief
  • Eric Hennekam, journalist, genealoog en docent
  • Marco de Niet, directeur van Stichting Digitaal Erfgoed Nederland
  • Beatrice de Graaf, hoogleraar conflict en veiligheid in historisch perspectief, Universiteit Leiden, campus Den Haag.

Jan Kompagnie Prijs

De Jan Kompagnie Prijs wordt vanaf 2013 jaarlijks uitgereikt. De prijs is in het leven geroepen als eerbetoon aan de in 2011 overleden archivaris van het Nationaal Archief drs. Jan H. Kompagnie, die zich bijzonder heeft ingespannen om archieven op een creatieve wijze toegankelijk te maken voor onderzoekers.

Bekijk de top 3 van de Jan Kompagnie Prijs:

  1. Oude begraafplaats Gouda
  2. Zeemansleed
  3. Paul Abels
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in