Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Troonsafstand Koningin Beatrix


Den Haag

Op maandagavond 28 januari om 19.00 uur heeft Koningin Beatrix bekend gemaakt dat zij op 30 april 2013 afstand doet van de troon en het koningschap overdraagt aan Willem-Alexander. Ze vindt dit jaar een mooi moment; niet alleen vanwege 200 jaar koninkrijk in Nederland, maar ook omdat ze 31 januari 75 jaar wordt. Haar troonafstand is een bijzondere aanleiding om terug te kijken op het leven van de koningin. Dat kan met de special ‘Onze Beatrix’.

'Onze Beatrix'

'Onze Beatrix' is een speciale editie van Plus Magazine en is tot stand gekomen in samenwerking met het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo. Deze ruim 100-paginadikke bewaareditie is rijkelijk geïllustreerd met prachtige foto’s. Rode draad in ‘Onze Beatrix’ zijn bijzondere gebeurtenissen en personen in het leven van de koningin. De Beatrix-special is een uitgave van SPN. Het blad is te bestellen via de webwinkel van gahetNA. Daarnaast is het magazine te verkrijgen bij de balie van het Nationaal Archief en bij de boekhandel/kiosk.

Troonswisseling 30 april , na abdicatie verschenen Beatrix en Juliana op balkon van Paleis op de Dam

R.C. Kroes, Troonswisseling 30 april 1980 licentie CC-BY-SA

Kijk in de fotocollectie van het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo voor meer beeldmateriaal van eerdere troonswisselingen.

Bekijk foto's van Beatrix en de Koninklijke familie in de fotocollectie van het Nationaal Archief.

En ook

De website Isgeschiedenis heeft een dossier samengesteld met berichten uit en over het leven van Koningin Beatrix. Bekijk het dossier Beatrix van Isgeschiedenis.nl.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in