Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Tabee Indië: Verhalen van Indische repatrianten in het Verhalenarchief


Den Haag

In de periode 1945 - 1970 nemen ruim 300.000 mensen afscheid van Indië (nu Indonesië) en vertrekken - veelal noodgedwongen - naar Nederland. Een onrustige en voor velen moeilijke periode breekt aan. Onder de titel 'Tabee Indië' verzamelt het Verhalenarchief van het Nationaal Archief persoonlijke verhalen uit deze tijd. De verhalen zijn te lezen op hetverhalenarchief.nl/tabee-indie.

Volksverhuizing naar na-oorlogs Nederland

Het definitieve einde van het koloniale Nederlands-Indië betekent het begin van een grootscheepse verhuizing van Indische Nederlanders naar Nederland. Door de ineenstorting van het koloniale systeem en hun moeilijke positie in de Republiek Indonesië, zien velen van hen verhuizen naar het ‘vaderland’ als hun enige optie.

Nederland is in die periode een land van wederopbouw. Schaarste aan voedsel, brandstof en woningen beheersen het dagelijks leven na de Tweede Wereldoorlog. De huisvesting van de duizenden gezinnen uit Indië zijn daardoor een probleem voor de Nederlandse overheid. Veel van de ‘repatrianten’ hebben geen familie of kennissen in Nederland bij wie zij terecht kunnen - bovendien heerst woningnood. Waar moeten al die mensen worden gehuisvest? De overheid beantwoordt deze vraag met de zogenaamde ‘contractpensions’.

De groep Indische Nederlanders wordt inmiddels gezien als een van de meest geïntegreerde groep allochtone Nederlanders. Maar is deze aanpassing inderdaad zo geruisloos verlopen als vaak wordt beweerd? Het Verhalenarchief is op zoek naar het antwoord hierop, en hoopt dat door middel van persoonlijke verhalen te vinden.

Nationaal Archief op de Tong Tong Fair

Het Nationaal Archief presenteert zich van 22 mei t/m 2 juni 2013 op de Tong Tong Fair in Den Haag. De Tong Tong is de grootste Indische happening van de wereld, waar Oost en West elkaar ontmoeten. Bezoekers van de Fair worden uitgenodigd om bij de speciale archiefkast te komen kijken en luisteren, en te vertellen over hun herinneringen aan hun repatriëring vanuit Nederlands-Indië. Deze persoonlijke verhalen worden op de website hetverhalenarchief.nl gepubliceerd.

Tentoonstelling: Het geheugenpaleis

Het Verhalenarchief is vanaf 16 oktober ook te zien in de tentoonstelling Het geheugenpaleis - met je hoofd in de archieven. In deze tentoonstelling worden 11 verhalen verteld, waaronder het verhaal over de repatriëring van Indische Nederlanders en de opvang in contractpensions.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in