Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Oorlogsgeheimen: wat heeft moeder Johanna misdaan?


Den Haag

Deze laatste aflevering van dit seizoen Oorlogsgeheimen van omroep Max gaat over de zoektocht van Elly de Groot. Haar moeder Johanna is vlak na de oorlog voor 9 maanden gevangengezet. Elly probeert er achter te komen waarvoor haar moeder destijds is gestraft. Ze raadpleegt hiervoor onder andere de archieven van de Bijzondere Rechtspleging (CABR) in het Nationaal Archief.

Zwarte periode

Nederland is net bevrijd als op een dag de 9-jarige Elly uit school komt en haar moeder niet thuis aantreft. Van de buren hoort ze dat haar moeder is opgepakt. Waarom? Niemand weet het.

Johanna komt pas na 9 maanden vrij. Na haar vrijlating probeert ze het leven weer op te pakken. Het verleden drukt echter zwaar op haar en het gezin. Maar er wordt niet over gesproken. Elly heeft nooit de kans gekregen om haar moeder te vragen wat er precies is gebeurd; Johanna overlijdt voortijdig in 1958.

Onbeantwoorde vragen

Jaren na het overlijden van haar moeder probeert Elly alsnog achter de waarheid te komen: waarom is Johanna destijds opgepakt en waarom heeft zij zo lang gevangengezeten? Heeft misschien het NSB-lidmaatschap van haar in 1943 overleden vader er iets mee te maken? In de laatste aflevering van Oorlogsgeheimen gaat Elly op zoek naar antwoorden.

Uitzending

Aflevering 4 van Oorlogsgeheimen is op vrijdag 3 mei om 22.30 uur op Nederland 1 te zien bij omroep Max.

 

Nationaal Archief

Meer informatie over het CABR is te vinden in de online Onderzoeksgids Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging.

2.13.137 - Inventaris van de archieven van de Ordedienst en de Binnenlandse Strijdkrachten, en Afwikkelingsbureau, 1941-1956
2.09.09 - Inventaris van het archief van het Ministerie van Justitie: Centraal Archief van de Bijzondere Rechtspleging (CABR), 1945-1952 (1983)

 

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in