Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Oorlogsgeheimen: het vermeende verraad van Oma Nel

Door werkzaamheden is het aanmaken van profielen en reserveren van archiefstukken niet mogelijk. Dit duurt naar verwachting tot zaterdagavond.

Den Haag

In de aanloop naar de oorlogsherdenking op 4 mei, is omroep Max gestart met een nieuwe reeks van het programma Oorlogsgeheimen. Oorlogsgeheimen is een televisieserie waarin nabestaanden schokkende en/of aangrijpende familiegeheimen uit de Tweede Wereldoorlog proberen te ontrafelen. Op zoek naar antwoorden, komen de familieleden onder andere terecht bij het Nationaal Archief. De 2e aflevering van Oorlogsgeheimen gaat over de vermeende betrokkenheid van Nel de Gooijer bij een mislukte verzetsactie.

De brief

In de nacht van 8 op 9 maart 1945 droppen Engelse vliegtuigen wapens voor het lokale verzet in de bossen bij Ede. De actie mislukt. De gevolgen zijn dramatisch. Zo’n 30 verzetsstrijders worden opgepakt en de helft van hen wordt vlak voor de bevrijding gefusilleerd. Er moet verraad in het spel zijn. Nel de Gooijer, vrouw van een verzetsman, wordt aangewezen als verdachte. Zij zou informatie hebben doorgespeeld. Nel is zich van geen kwaad bewust en lijdt haar hele leven onder deze beschuldiging. Na Nels overlijden vinden haar kinderen een brief waarin ze vertelt dat ze destijds wat namen heeft doorgegeven aan een verzetsman. Zou hij dan de verrader zijn? Na een zoektocht in de archieven van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) en de Binnenlandse Strijdkrachten (BS), beide in het Nationaal Archief, komt kleindochter Wendy achter de waarheid.

Uitzending

Afleverig 2 van Oorlogsgeheimen wordt vrijdag 19 april uitgezonden om 22.25 op Nederland 1 bij omroep Max.

Nationaal Archief

Meer informatie over het CABR is te vinden in de online Onderzoeksgids Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging.

2.13.137 - Inventaris van de archieven van de Ordedienst en de Binnenlandse Strijdkrachten, en Afwikkelingsbureau, 1941-1956
2.09.09 - Inventaris van het archief van het Ministerie van Justitie: Centraal Archief van de Bijzondere Rechtspleging (CABR), 1945-1952 (1983)

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in