Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nationaal Archief adopteert middeleeuws document uit Keuls archief


Den Haag

Woensdag 3 juli 2013 heeft het Nationaal Archief een archiefstuk uit het Historische Archiv Köln in ontvangst genomen. Medewerkers van het Nationaal Archief zetten zich de komende tijd in om dit document te restaureren. Daarna wordt het weer teruggegeven aan het Keulse archief. Dit systeem van ‘archief-adoptie’ is opgezet om de omvangrijke restauratie-opgave van het Keulse archief na de instorting van het archiefgebouw in 2009 enigszins te verlichten.

Memoriaalboek uit de 13e-14e eeuw

Het Nationaal Archief heeft het memoriaalboek uit de 13e-14e eeuw van de Dom van Keulen geadopteerd. In dit boek (een soort aantekenboek) zijn belangrijke data en gebeurtenissen uit de geschiedenis van het Domstift van de aartsbisschop van Keulen in de periode van 1250-1390 opgetekend. 
Het memoriaalboek moet eerst en vooral grondig gereinigd worden. Daarnaast is de boekband door de instorting van het archief verbogen. Ook de rug van het memoriaalboek moet vernieuwd worden.

Instorting

Het Historisches Archiv der Stad Köln aan de Severinstraße gold als een van de belangrijkste historische archieven in Duitsland. Het 6 verdiepingen tellende gebouw werd in 1971 onder leiding van architect Fritz Haferkamp gebouwd. Op dinsdag 3 maart 2009 stortte het gebouw tijdens de aanleg van een metrolijn in, tegelijk met 2 aangrenzende appartementcomplexen. Hierbij kwamen 2 bewoners om het leven. Archiefmedewerkers en bezoekers bleven ongedeerd.

Reddingsoperatie

Vrijwel direct kwam een (internationale) reddingsactie op gang om zoveel mogelijk van de beroemde en belangrijke collectie te redden. Vele vrijwilligers (waaronder een Nederlandse delegatie, op initiatief van Blue Shield Nederland) sloegen de handen ineen om mee te helpen bij het uitzoeken, schoonmaken, drogen en (opnieuw) registreren van het beschadigde archiefmateriaal. Maar dat is nog maar het begin. Het vervolgtraject is zeer kostbaar en zal nog vele jaren in beslag nemen.

Sponsors voor restauratie

Hoewel al wel een begin is gemaakt met het herstellen van een aantal objecten uit de collectie door middel van sponsorgelden, is dat slechts een eerste, kleine stap. Het Keulse archief heeft inmiddels een website opgezet om de restauratie van afzonderlijke onderdelen van zijn collectie te sponsoren.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in