Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Maak je eigen ansichtkaart met Histagram


Den Haag

Digitale ansichtkaarten maken van foto’s uit de collectie van het Nationaal Archief. Dat kan vanaf nu met de mobiele applicatie Histagram. De lancering van deze app is een onderdeel van een nieuwe hoeveelheid online collectie-onderdelen die het Nationaal Archief vanaf 13 november 2013 als Open Data beschikbaar stelt. Dat betekent dat heel veel scans, kaarten, foto’s en records uit de indexen vanaf nu door iedereen hergebruikt kunnen worden.

Digitale ansichtkaarten

Histagram is een uitgewerkte versie van de toepassing waarmee het bedrijf Frontwise vorig jaar meedeed aan de Open Cultuurdata App-wedstrijd en een van de prijzen in de wacht sleepte. Sindsdien is Histagram verder doorontwikkeld tot een applicatie voor Facebook. Het is nu heel eenvoudig om een van de fraaie foto’s van het Algemeen Nederlands Fotopersbureau (Anefo) uit de collectie van het Nationaal Archief te gebruiken om een digitale ansichtkaart in elkaar te zetten en ook te versturen.

Open Data en het Nationaal Archief

De Histagram applicatie is slechts een van de vele mogelijkheden die ontstaan doordat het Nationaal Archief opnieuw grote delen van zijn collectie als Open Data aanbiedt.

Eerder al, in de zomer van 2012, heeft het Nationaal Archief een aanzienlijke hoeveelheid foto’s beschikbaar gesteld onder de open CC-BY-SA licentie. Daar zijn sindsdien nog een drietal kleine datasets bijgekomen (kaarten en foto’s) waardoor de teller tot vandaag op circa 150.000 open data objecten staat.

En opnieuw geeft het Nationaal Archief een groot aantal data vrij:

  • 500.000 scans van archiefstukken (zoals die nu via de online archiefinventarissen op deze website getoond worden)
  • 100.000 foto’s
  • 1.350.000 index-records uit 96 indexen
  • 6.200 kaarten

Een speciale webpagina op deze website geeft meer achtergrondinformatie over de vrijgegeven data. Op deze pagina is ook al het documentatiemateriaal over deze Open Data terug te vinden (bijvoorbeeld hoe toegang verkregen kan worden tot de data).

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in