Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Land van verhalen in Het geheugenpaleis


Den Haag

Op woensdag 16 oktober opent het Nationaal Archief de deuren van zijn nieuwe publiekscentrum. De tentoonstelling Het geheugenpaleis – met je hoofd in de archieven markeert deze feestelijke gebeurtenis. Gelijktijdig met deze opening verschijnt bij Uitgeverij Balans het boek Land van verhalen. Een raamvertelling, dat historicus Jan Blokker speciaal voor deze openingstentoonstelling schreef.

Land van Verhalen

In Land van verhalen neemt Blokker de lezer aan de hand van een klassieke raamvertelling mee door de Nederlandse geschiedenis, vanaf de late middeleeuwen tot in onze tijd. Het boek gaat over een koning die aan een aantal ontdekkingsreizigers opdracht geeft om het hem onbekende ‘land van de geschiedenis’ in kaart te brengen. De belevenissen waarvan de expeditieleden na hun terugkeer verslag uitbrengen, zijn gebaseerd op historische gebeurtenissen of ontwikkelingen in Nederland vanaf de 16e eeuw tot de jaren ’70 van  de 20e  eeuw. In de tentoonstelling worden de verhalen die de ontdekkingsreizigers aan hun koning vertellen voor de bezoeker in beeld gebracht aan de hand van archiefstukken uit de rijke collectie van het Nationaal Archief.

Het geheugenpaleis

In Het geheugenpaleis, de eerste tentoonstelling van het Nationaal Archief in eigen huis, wordt de omvangrijke archiefcollectie op verrassende en interactieve wijze gepresenteerd. Meer dan 1000 jaar Nederlandse geschiedenis wordt aan de hand van 11 verhalen kunstzinnig in beeld gebracht. Bij 7 van deze verhalen verschijnen publicaties. Land van verhalen van Jan Blokker is daar een van.

Publicaties

De 7 publicaties die voor de tentoonstelling Het geheugenpaleis – met je hoofd in de archieven uitgegeven worden zijn:

De publicaties zijn te bekijken en te bestellen via de webwinkel. Meer informatie over Het geheugenpaleis - met je hoofd in de archieven is te vinden op de speciale tentoonstellingspagina op deze website.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in