Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Koning Willem-Alexander opent nieuw publiekscentrum Nationaal Archief


Den Haag

Op dinsdag 15 oktober heeft koning Willem-Alexander het nieuwe publiekscentrum van het Nationaal Archief en de tentoonstelling Het geheugenpaleis – met je hoofd in de archieven officieel geopend.

Officieel programma

De koning werd ontvangen door Martin Berendse, algemene rijksarchivaris en directeur van het Nationaal Archief. Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, sprak tijdens de opening over het belang van het ‘geheugenpaleis’ dat het Nationaal Archief is. De minister ging ook in op de digitalisering van steeds meer archieven. De omvang van het archief dat gevormd wordt tijdens de regeringsperiode van koning Willem-Alexander zal niet langer in meters, maar in bytes uitgedrukt worden.

Zangeres Ricky Koole zorgde voor een muzikaal intermezzo. Zij bracht het lied ‘Mannen huilen niet’ ten gehore, een eigentijdse interpretatie van het bekende zeemanslied ‘Daar was laatst een meisje loos’.

Daarna nam Martin Berendse het woord. Hij onderschreef de woorden van de minister en voegde eraan toe dat als eerbetoon aan wat misschien het belangrijkste document van de Nederlandse geschiedenis genoemd kan worden, het Plakkaat van Verlatinge uit 1581 een permanente plek heeft gekregen in het nieuwe publiekscentrum van het Nationaal Archief.

Vervolgens verrichtte koning Willem-Alexander de officiële openingshandeling door het starten van een filmpje over de nieuwe publieksruimte en de tentoonstelling Het geheugenpaleis.

Bekijk het openingsfilmpje

Publiekscentrum & tentoonstelling

Het publiekscentrum bestaat uit een volledig vernieuwde Studiezaal en Informatiecentrum, en een nieuwe tentoonstellingsruimte. In deze ruimte is vanaf 16 oktober de openingstentoonstelling Het geheugenpaleis – met je hoofd in de archieven te zien.

Activiteiten openingsweek 17 t/m 27 oktober

De opening van de tentoonstelling en het publiekscentrum zijn het startschot voor een feestweek boordevol activiteiten op het Nationaal Archief. Jong en oud kunnen diverse lezingen en workshops te volgen. Een kleine greep uit het aanbod:

  • 17 oktober, 12.30-13.30 uur: 'Archief en architectuur', door beeldend kunstenaar Brigitte Bot
  • 18 oktober, 12.30-13.30 uur: 'Historie op de buis', door Paul Römer (algemeen directeur NTR)
  • 19 oktober, 13.00-13.45 & 15.30-16.15 uur: 'Pieter Groen gaat naar de Barbiesjes', muzikale tragiekomedie door Jaime Ibanez en Jornt Duyx
  • 26 oktober, 13.00-14.00 uur: mini-college Fotografie door Clara van Waldthausen en Elwin Hendrikse
  • 27 oktober, 13.00-14.00 uur: 'Held tegen wil en dank', door Ad van Liempt (auteur, journalist en programmamaker)

Bekijk de programmafolder (PDF, 1,25MB) voor een volledig overzicht van alle gratis activiteiten in de openingsweek.

Het geheugenpaleis

De feestelijke activiteiten kunnen gecombineerd worden met een bezoek aan de tentoonstelling Het geheugenpaleis - met je hoofd in de archieven. Deze eerste tentoonstelling in eigen huis presenteert de omvangrijke archiefcollectie op verrassende, vernieuwende en unieke wijze. 11 grote en kleine verhalen nemen de bezoeker mee op een reis langs meer dan 1000 jaar Nederlandse geschiedenis.

Kijk voor meer informatie op de speciale webpagina van Het geheugenpaleis.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in