Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Een Haagse affaire


Den Haag

Fascinatie voor de kringen van de ‘high society’ is van alle tijden. Aan het einde van de 17e eeuw smult het publiek van het tragische verhaal van een rijke moeder en dochter in ‘s-Gravenhage. In Een Haagse affaire. De verloren eer van Sophia van Noortwijck (1673-1710) reconstrueert Marie-Charlotte Le Bailly de verwikkelingen die uiteindelijk leiden tot een proces dat het leven van deze 2 dames verwoest. Het boek verschijnt op 4 april als eerste in een serie boeken die het Nationaal Archief samen met uitgeverij Balans uitbrengt.

Schandaalproces

Aan het einde van de Gouden Eeuw proberen de jonge (en huwbare!) Sophia van Noortwijck en haar moeder, de rijke weduwe Sophia van der Maa, hun toekomst en positie binnen de Haagse elite veilig te stellen. Die ambitie komt hen duur te staan. De vrouwen raken verstrikt in allerlei financiële, maar vooral ook amoureuze intriges. De zaak escaleert als de familie van een potentiële huwelijkspartner het Hof van Holland inschakelt. Sophia van der Maa zou haar dochter hebben aangezet tot buitenechtelijke relaties met diverse heren. De vrouwen worden aan de publieke schandpaal genageld, wat hun eer en reputatie totaal verwoest. Uiteindelijk doet het Hof in het najaar van 1700 uitspraak in wat gerust een schandaalproces kan worden genoemd. Ook daarna blijft het tweetal de gemoederen echter bezighouden. Tot in 1701 berichten de kranten uitvoerig over de schandalen rond Sophia van der Maa en Sophia van Noortwijck.

Hof van Holland

Door de inhoud van het omvangrijke procesdossier in het archief van het Hof van Holland en andere bronnen nauwkeurig te onderzoeken, lukt het Le Bailly voor het eerst om de kluwen van (politieke) intriges te ontrafelen. Op die manier krijgen we in Een Haagse affaire een verrassend inkijkje in het leven en de gedachtewereld van de Haagse elite en de kwetsbare positie van een rijke weduwe en haar dochter aan het einde van de 17e eeuw.

Dag van de Haagse Geschiedenis

Op zaterdag 6 april staat het Nationaal Archief tijdens de Dag van de Haagse Geschiedenis van 11.00 tot 17.00 uur op het Plein in Den Haag met een stand. Daar is het boek Een Haagse affaire te koop en signeert de auteur.
Om 14.00 uur houdt Marie-Charlotte Le Bailly een lezing over haar boek Een Haagse affaire in Boekhandel Van Stockum, Herengracht 60. Het bijwonen van de lezing is gratis. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar winkel2@vanstockum.nl.

Kijk voor meer informatie op de website Dag van de Haagse Geschiedenis.

Lees het NA magazine

In het hoofdartikel van het op 27 maart verschenen Lees het NA magazine geeft Marie-Charlotte Le Bailly een voorproefje van haar onderzoek.

Het geheugenpaleis

Het boek Een Haagse affaire maakt deel uit van een reeks van 6 verhalen die gekoppeld zijn aan de tentoonstelling Het geheugenpaleis – met je hoofd in de archieven van het Nationaal Archief. De tentoonstelling vertelt 11 historische verhalen aan de hand van documenten uit de collectie van het Nationaal Archief en opent in het najaar van 2013 haar deuren.

Voor de tentoonstelling Het geheugenpaleis is nu al een webexpo op deze website ingericht. Daarin zijn de 11 verhalen van de tentoonstelling elk verbeeld door middel van een document uit de collectie van het Nationaal Archief.
Bekijk de webexpo Het geheugenpaleis

Publicatie

Marie-Charlotte Le Bailly, Een Haagse affaire. De verloren eer van Sophia van Noortwijck (1673-1710) (Amsterdam 2013). Nationaal Archiefreeks 1. Uitgeverij Balans. €19,95

Dit boek is onder andere te bestellen via de webwinkel van gahetNA.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in