Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

'Het Grootste Familiealbum van Nederland' overhandigd aan Nationaal Archief


Den Haag

Keurige familieportretten, spontane kiekjes van de kinderen, foto’s van feestelijke familiefeestjes en beelden van de dagelijkse bezigheden met het gezin. Allemaal zijn ze vertegenwoordigd in 'Het Grootste Familiealbum van Nederland'. Ruim 1300 families stuurden hun familiefoto in via de speciale website. Het album is een initiatief van HEMA en Fotoweek. Op 5 november overhandigde de directeur van het Fotomuseum het album aan het Nationaal Archief.

Familiefotografie centraal

Van 20 tot en met 29 september vond de eerste editie van Fotoweek plaats. Het thema was Familiefotografie. Gedurende 10 dagen stonden er allerlei activiteiten op het programma op het gebied van de fotografie, met speciale aandacht voor foto's van de familie.

In het kader van het thema Familiefotografie organiseerde Fotoweek samen met partner HEMA een online actie, waarbij het publiek werd uitgenodigd zijn familiefoto in te sturen. Al deze portretten zijn door HEMA in een familiealbum gezet. Bij elkaar geven de foto’s een prachtig tijdsbeeld van de Nederlandse familie anno 2013.

Opgenomen in collectie Nationaal Archief

Ruud Visschedijk, directeur van het Nederlands Fotomuseum en voorzitter van de Stichting Fotoweek, overhandigde het album aan Martin Berendse, de directeur van het Nationaal Archief. 'Het Grootste Familiealbum van Nederland' ligt ter inzage in de publieksruimte van het Nationaal Archief. Daarnaast wordt een 2e exemplaar, dat alleen op aanvraag in te zien is, in het depot opgeborgen. Het tijdsbeeld van familie anno 2013 krijgt op die manier een plek als onderdeel van onze nationale geschiedenis.

Directeur van het Nationaal Archief Martin Berendse is blij met deze nieuwste verwerving: 'Dit is het eerste document in het Nationaal Archief dat digitaal tot stand is gekomen en waarvan dit fysieke boek eigenlijk een kopie is. Dat is natuurlijk al uniek.'

Fotoweek

De Fotoweek is de nationale themaweek van de fotografie. Voor een periode van 10 dagen staat heel Nederland in het teken van fotografie en is er van alles te beleven voor iedereen die van fotografie en fotograferen houdt. Samen met fotografen, fotoclubs, musea, fotowinkels, bibliotheken en boekhandels worden talloze activiteiten georganiseerd. De 2e editie van Fotoweek is gepland van 12 t/m 22 september 2014.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in