Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Grootste Familiealbum van Nederland komt in het Nationaal Archief


Den Haag

Fotoweek lanceert vandaag de online campagne Het Grootste Familiealbum van Nederland. Heel Nederland wordt opgeroepen om een familiefoto te delen in het online album. Fotoweek duurt van vrijdag 20 tot en met zondag 29 september. Na afloop van Fotoweek wordt het album als tijdsbeeld opgenomen in de collectie van het Nationaal Archief. Het geeft een geweldige indruk van het Nederlandse gezin anno 2013.

Meewerken aan een tijdsbeeld

Vanaf vandaag kan iedereen meewerken aan een tijdsbeeld van de Nederlandse familie anno 2013. Op de website www.grootstefamiliealbum.nl kan heel Nederland zijn of haar familieportret delen in het online album dat moet uitgroeien tot het Grootste Familiealbum van Nederland.  Aan het einde van Fotoweek wordt het album overhandigd aan het Nationaal Archief. “Voor het Nationaal Archief is dit album een waardevolle aanvulling op de collectie", vertelt Elwin Hendrikse (specialist fotocollectie Nationaal Archief). "Dit wordt het eerste album in onze collectie dat via social media tot stand komt. We denken dat we een completer tijdsbeeld dan ooit tevoren aan onze collectie kunnen toevoegen."

Jury en prijzen

5 juryleden buigen zich over het album om hun favoriete familieportret te nomineren. De juryleden zijn Sacha de Boer (fotograaf), Humberto Tan (bedreven hobbyfotograaf), Ilvy Njiokiktjien (Fotograaf des Vaderlands) en duo juryleden Hans Rooseboom (curator Rijksmuseum) en Elwin Hendrikse (Nationaal Archief).

De 4 genomineerden winnen een camera en worden vanaf 16 oktober digitaal geëxposeerd in het nieuwe publiekscentrum van het Nationaal Archief. De publieksfavoriet wint een familiefotoshoot bij de Fotograaf des Vaderlands.  

Nationaal Archief en fotografie

De fotocollectie van het Nationaal Archief bevat ruim 15 miljoen foto’s; pers- en documentaire foto’s van historische gebeurtenissen, tijdsbeelden, landschappen en mensen. De meeste foto’s in de collectie zijn gemaakt tussen 1865 en 1990. Ongeveer 1 miljoen van deze beelden zijn te bekijken in de fotocollectie op deze website.

Het Geheugenpaleis

Op 16 oktober opent het Nationaal Archief de deuren van haar nieuwe publiekscentrum met de tentoonstelling Het geheugenpaleis - met je hoofd in de archieven. Deze tentoonstelling presenteert de rijke archiefcollectie (foto’s, kaarten en documenten) op verrassende, vernieuwende en unieke wijze. 11 grote en kleine verhalen nemen de bezoeker mee op een reis door meer dan 1000 jaar Nederlandse geschiedenis. ‘Het geheugenpaleis’ is een afwisselende tentoonstelling die vertelt over seksuele escapades, exotische oorden, politieke machtsspellen, onderdrukking en moed. Naast de tentoonstelling zijn er ook rondleidingen in de depots, waar men oog in oog komt te staan met de originele archiefstukken, zoals oude landkaarten en foto’s.

 

Redactioneel bericht

Voor meer informatie over Fotoweek en het opvragen van beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Marte Lalleman: 06 39263626 of pers@defotoweek.nl.

Voor informatie over het Nationaal Archief kunt u contact opnemen met Jacqueline van Walbeek: 06-50520543, jacqueline.van.walbeek@nationaalarchief.nl of Eva Whyte: 070-3314171, eva.whyte@nationaalarchief.nl

Fotoweek is een initiatief van Nederlands Fotomuseum en Foam en wordt mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. Dit jaar zijn HEMA en Calumet partners van Fotoweek.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in