Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Game over icoonfoto's in hal Nationaal Archief


Den Haag

Zijn er foto's die we allemaal kennen? Of heeft iedereen zijn eigen icoonfoto's? Met de game Mijn Icoonfoto's kunt u op een unieke manier kennismaken met het fotografische verleden van Nederland en de rol die deze spelen in ons collectieve en persoonlijke geheugen. Op een moderne schoolbank in de entreehal van het Nationaal Archief van woensdag 1 mei tot vrijdag 31 mei is de game te spelen.

Game Mijn Icoonfoto's

Mijn icoonfoto's kan niet alleen in de entreehal van het Nationaal Archief gespeeld worden, maar ook online via de website Mijn icoonfoto's.
De speler van de game kiest de foto waarvan hij vindt dat deze het beste een historisch onderwerp verbeeldt. Van de gekozen foto's kan vervolgens een poster gemaakt worden. Die poster kan dan via Twitter en/of Facebook verspreid worden, maar het is ook mogelijk er een print van te maken. Daarmaast maakt de game het mogelijk om de eigen keuzes te vergelijken met die van andere spelers.

De game is ontwikkeld door de Erasmus Universiteit van Rotterdam, het Nederlands Fotomuseum en fotoleren.nl. Hij is gebaseerd op het onderzoek van Martijn Kleppe naar icoonfoto's, waarop hij eind februari 2013 is gepromoveerd. In zijn proefschrift stelt Kleppe dat je persoonlijke geheugen leidend is bij de keuze voor beeldmateriaal. Deze conclusie is het uitgangspunt bij de ontwikkeling van Mijn Icoonfoto's.

Tentoonstelling top-10 Nederlandse icoonfoto's

In de hal van het Nationaal Archief is momenteel ook nog een tentoonstelling van de top-10 van de meest gebruikte icoonfoto's in de Nederlandse geschiedenisboeken te zien. Al deze beelden bevinden zich in de collectie van Spaarnestad Photo in het Nationaal Archief.

Meer informatie

Voor meer informatie over de game, de tentoonstelling of het gebruik van het beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Spaarnestad Photo.

Meer informatie over het onderzoek van Kleppe is te vinden op de website www.martijnkleppe.nl

Martijn Kleppe, Canonieke icoonfoto's. De rol van (pers)foto's in de Nederlandse geschiedschrijving (Zutphen 2013) Uitgeverij Eburon, €26,-

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in