Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Film Neurenberg Tribunaal te zien in EYE Filminstituut


Den Haag

De documentaire Nuremberg: Its Lesson for Today [The Schulberg/Waletzky Restoration] is op de avond van de Dodenherdenking 4 mei a.s. te zien in EYE Filminstituut in Amsterdam. Deze film uit 1948 is in 2009 onder andere met financiële steun van het Nationaal Archief gerestaureerd onder leiding van Sandra Schulberg, de dochter van de regisseur. Sinds die tijd heeft het Nationaal Archief het enige Nederlandse exemplaar van de gerestaureerde versie van de film in eigendom.

Verslag van schokkend Tribunaal

Nuremberg: Its Lesson for Today is de Engelstalige versie van Nürnberg und seine Lehre, het schokkende verslag van het Internationale Militaire Tribunaal in Neurenberg uit 1945/46. Dit in opdracht van de geallieerde gemaakte rechtbankverslag draaide in het kader van de zogeheten ‘denazificatie-campagne’ veelvuldig in Duitse bioscopen in 1948 en 1949. De bedoeling was om het Duitse volk inzicht te geven in de gruwelen die door het nazi-regime zijn begaan. Niet alleen de getuigenissen van nazi-kopstukken zoals Hermann Göring, Rudolf Hess, Albert Speer, Arthur Seyss-Inquart, maar ook de opnames van de gruwelijkheden van de concentratiekampen, confronteerden de Duitse bevolking hardhandig met hun nabije verleden.

Geen vertoning Engelse variant

Van de Duitse film werd al direct ook een Engelstalige variant vervaardigd. Deze versie zou de Amerikaanse en Europese bioscopen echter nooit bereiken. Het US War Department en het State Department waren er huiverig voor om de film aan een Amerikaans publiek te vertonen. Inmiddels was de Marshall-hulp volop op gang gekomen; Duitsland moest zo snel mogelijk tot een volwaardige Europese natie en bondgenoot uitgroeien. Bij deze rehabilitatie pasten geen beelden van de gruwelijkheden die het nazi-regime had aangericht.

Restauratie van origineel

De Engelse versie van de film is daarom nooit helemaal afgemaakt; de originele filmnegatieven en de geluidsband raakten zoek. Dankzij de inspanningen van Sandra Schulberg, de dochter van de regisseur van de film, is ‘one of the most important films never seen’ – zoals zij deze film noemt – alsnog te bekijken. Na 5 jaar van restaureren en onderzoek doen onder leiding van Schulberg, kon Nuremberg: Its Lesson for Today op 13 november 2009 alsnog in Den Haag zijn wereldpremière krijgen. Na die première is de film in Nederland slechts enkele keren te zien geweest.

De restauratie van Nuremberg: Its Lesson for Today is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van onder meer het Nationaal Archief en het Steven Spielberg Film and Video Archive.

Meer informatie

Meer informatie over de vertoning van Nuremberg: Its Lesson for Today [The Schulberg/Waletzky Restoration] in EYE Filminstituut is te vinden op de website van EYE.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in