Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Akte van Abdicatie van Beatrix archiefstuk van het jaar?


Den Haag

Welk stuk is het mooiste, meest bijzondere of meest ludieke archiefstuk uit de Nederlandse collecties? Voor het Nationaal Archief is dit de Akte van Abdicatie van Koningin Beatrix. Maar er zijn nog 40 andere genomineerde documenten die naar de titel ‘Stuk van het jaar’ dingen. Vanaf 1 oktober, tijdens de Maand van de Geschiedenis, kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete archiefstuk tijdens de landelijke verkiezing ‘Stuk van het Jaar’. Stemmen kan via de website van De Nederlandse Archieven (DNA).

De winnaar wordt meteen na afloop van de Maand van de Geschiedenis bekendgemaakt op vrijdag 1 november. Dan vindt ook de prijsuitreiking plaats in het Stadsarchief van Amsterdam.

Akte van Abdicatie

Het bijzondere document, waarmee koningin Beatrix op 30 april 2013 na 33 jaar afscheid nam van haar troon, is het jongste archiefstuk van het Nationaal Archief. De keuze  is op de akte gevallen omdat het document refereert aan een belangrijke, historische en bijzondere gebeurtenis in Nederland. De Akte van Abdicatie van Beatrix laat zien dat archiefstukken niet alleen herinneren aan het verleden, maar dat ze ook van invloed zijn op het heden.

Uniek is de 'making of' film van deze akte; voor het eerst in de geschiedenis is het hele proces van het vervaardigen van het perkament tot het tekenen van de akte in beeld gebracht. Bekijk de film over de Akte van Abdicatie van Koningin Beatrix op YouTube.

Direct stemmen op de Akte van Abdicatie van Koningin Beatrix kan via de website van DNA.

Stuk van het Jaar

De landelijke publieksactiviteit ’Stuk van het Jaar’ geeft een idee welke interessante, vreemde, mooie, spannende en bijzondere archiefstukken zich in de Nederlandse archiefinstellingen bevinden. De hele maand oktober kan iedereen stemmen op zijn/haar favoriete archiefstuk. ‘Stuk van het Jaar’ is een initiatief van BRAIN (Branchevereniging Archiefinstellingen Nederland), Bedrijfshistorie Rabobank, Gemeentearchief Gemert-Bakel, BHIC, Regionaal Archief Tilburg en partners.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in