Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Zaro Ağa, de oudste man ter wereld?

Van vrijdag 2 t/m maandag 5 december is het reserveren van archiefstukken en aanmaken van profielen door werkzaamheden niet mogelijk. Actuele informatie vindt u in het nieuwsbericht

Den Haag

In de zomer van 1934 is de wereld even in de ban van het overlijden van Zaro Ağa. Deze inwoner van Turkije claimt nog tijdens zijn leven de oudste mens te zijn. In 1933 maakt hij een rondgang over de wereld als een soort attractie. Hij zegt dan 156 jaar te zijn. De collectie van het Nationaal Archief herbergt enkele foto’s van dit fenomeen en andere belangrijke documenten over Turkije. De meest bijzondere stukken zijn nog tot 2 september te bezichtigen op de tentoonstelling De Prins en de Pasja, 400 jaar Nederland-Turkije.

157 jaar oud

Naar eigen zeggen is Zaro Ağa dus ruim anderhalve eeuw oud als hij op 29 juni 1934 zijn laatste adem uitblaast. Hoewel de akte die bij zijn overlijden door een dokter in Istanbul is opgemaakt deze ouderdom bevestigt, wordt al direct getwijfeld. 5 jaar later publiceert de Amerikaan Walter Bowerman zijn onderzoek, waarin hij concludeert dat Zaro Ağa niet ouder is geworden dan 97. Een respectabele leeftijd, maar lang niet de oudste mens ooit. Bowermans bevindingen zijn echter niet in staat de mythe te ontkrachten.

Leven in 3 eeuwen

Ağa wordt volgens de overlevering in 1774 of 1777 geboren in het dorp Gundê Meydan bij de stad Moetki in de provincie Bitlis. Dit gebied ligt in het oosten van het huidige Turkije, maar behoort in die tijd nog tot het Ottomaanse Rijk. Daar werkt hij als jongen in de bouw. Aan het einde van de 18e eeuw zou hij naar Istanbul getrokken zijn om daar opnieuw als bouwvakker aan de slag te gaan. Later wordt hij in die stad portier; een functie die hij langer dan een eeuw vervult – zo luidt het verhaal. Hij besluit zijn werkzame leven met een baantje als conciërge.

Er wordt gezegd dat Ağa tijdens zijn lange leven niet minder dan 13 keer trouwde, al zijn ook daar de meningen over verdeeld. In totaal zet hij 25 kinderen op de wereld. Op de vraag waarom hij zo vaak getrouwd is, antwoordt Ağa: ‘Wat moet ik dan doen? De vrouwen die ik huw worden snel oud en gaan snel dood’.

Beroemde bejaarde

Gedurende de eerste jaren van de 20e eeuw doen al verhalen de ronde over de buitengewone ouderdom van Zaro Ağa. Als beroemde bejaarde maakt hij dan ook diverse reizen over de wereld. Hij woont zelfs een tijd in de Verenigde Staten. Na zijn dood wordt zijn lichaam ook naar dat land overgebracht.

De Prins en de Pasja, 400 jaar Nederland-Turkije

Dit jaar staat in het teken van de viering van 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Turkije. In dat kader heeft het Nationaal Archief een tentoonstelling ingericht in De Verdieping van Nederland: De Prins en de Pasja, 400 jaar Nederland-Turkije.

Lees meer informatie over de tentoonstelling De Prins en de Pasja.


Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in