Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Speuren naar voorouders van BN'ers


Den Haag

De NTR begint op zaterdag 10 maart met een nieuwe serie van het programma Verborgen Verleden. Bekende Nederlanders gaan daarin op zoek naar hun voorouders en de geschiedenis van hun familie. Het Nationaal Archief is opnieuw een belangrijke bron voor het onderzoek naar deze geschiedenissen. Vaak werpen onverwachte archiefdocumenten een nieuw licht op oude familieverhalen of typische familietrekjes.

Napoleon en Joost Prinsen

Zo vertelt het militaire stamboek uit de collectie van het Nationaal Archief het spannende verhaal van het verre familielid van Joost Prinsen (aflevering 10 maart). Zijn omzwervingen als militair brachten hem niet alleen in Rusland aan de zijde van Napoleon (1812), maar later ook in de vuurlinie tijdens de Belgische Opstand (1830). Langzaam laat de informatie in het stamboek de mist optrekken over het verhaal van een Joodse vrouw die door een Nederlandse soldaat uit Polen zou zijn gehaald in de tijd van Napoleon, dat in de familie Prinsen al jarenlang de ronde doet.

Sophie Hilbrand en de Engelse zeeoorlog

De archieven van de Admiraliteitscolleges en van de Staten-Generaal laten hun licht schijnen over de familiegeschiedenis van Sophie Hilbrand (uitzending op 7 april). Als kapitein op een schip dat door de Verenigde Oost-Indische Compagnie aan de admiraliteitsvloot ter beschikking was gesteld, raakt een van haar voorouders betrokken bij de oorlogshandelingen tegen de Engelsen tijdens de Tweede Engelse Oorlog (1665-1667). In de uitzending wordt duidelijk hoe het met hem afloopt.

Uitzendschema Verborgen Verleden

De nieuwe serie Verborgen Verleden bestaat in totaal uit 8 afleveringen, die telkens op zaterdagavond van 20:15-21:10 uur worden uitgezonden op Nederland 2. Voorouders van de volgende bekende Nederlanders staan centraal:

  • aflevering 1: Joost Prinsen (uitzending 10 maart)
  • aflevering 2: Peter van der Vorst (uitzending 17 maart)
  • aflevering 3: Jetty Mathurin (uitzending 24 maart)
  • aflevering 4: Cees Geel (uitzending 31 maart)
  • aflevering 5: Sophie Hilbrand (uitzending 7 april)
  • aflevering 6: Bennie Jolink (uitzending 14 april)
  • aflevering 7: Lenny Kuhr (uitzending 21 april)
  • aflevering 8: Marc-Marie Huijbregts (uitzending 28 april)

Meer informatie over de serie Verborgen Verleden is te vinden op de website van de NTR.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in