Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Rudi van Dantzig 1933-2012


Den Haag

Danser, choreograaf, artistiek leider en schrijver Rudi van Dantzig overleed op 19 januari jl. In 1950 begon hij met dansen. Hij zou uitgroeien tot een van de belangrijkste choreografen van Nederland.

Nederlands Danstheater

In 1952 werd Van Dantzig door Sonia Gaskell bij haar ballet Recital gehaald, dat later opging in het Nederlands Ballet. Drie jaar later maakte hij zijn debuut als choreograaf met het ballet Nachteiland. De autoritaire houding van Gaskell was voor Van Dantzig en andere dansers aanleiding om zich in 1959 te verenigen in een nieuw dansgezelschap: Het Nederlands Danstheater (NDT). Gaskell verloor daarmee in één klap al haar topsolisten.

Al vroeg geroemd

De Culturele Raad van Zuid-Holland was in 1960 erg onder de indruk van het jonge NDT en schreef dat het uit de beste dansers van het land bestond. Bovendien had het gezelschap ‘een aantal voortreffelijke choreografen’. Rudi van Dantzig was een van die dansers en choreografen. De Raad wilde twee choreografieën subsidiëren, ook omdat het gezelschap het zonder rijkssubsidie moest doen en het financieel bijzonder moeilijk had.

Terug naar Gaskells ballet

De dansers verdienden nauwelijks en het voortbestaan van het gezelschap hing telkens aan een zijden draadje. Daarom besloot Van Dantzig het NDT te verlaten en toch terug te keren naar het Nederlands Ballet van Gaskell. Na de fusie in 1961 van het Amsterdams Ballet en het Nederlands Ballet tot Het Nationale Ballet, werd hij de vaste huischoreograaf. Van Dantzig volgde Gaskell op als artistiek leider en bleef dat tot 1991.

Rudi van Dantzig maakte meer dan 50 balletten en won verschillende  prijzen voor zijn werk.

Nationaal Archief

2.14.69 Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, inv.nr. 1947, 1948, 1949
3.22.27 Culturele Raad van Zuid-Holland, inv.nr. 1020

Bekijk de foto’s van Rudi van Dantzig in de collectie van het Nationaal Archief.


Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in