Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

De raadpensionaris: de president van de Republiek?


Den Haag

Zijn naam doet anders vermoeden, maar de Hollandse raadpensionaris was in de 17de en 18de eeuw de machtigste man van Nederland en misschien zelfs wel van Europa. Op zaterdag 29 september 2012 vindt in Den Haag een symposium plaats over de rol die raadpensionarissen hebben gespeeld in de Republiek. Daarbij zal hun machtsstrijd met de stadhouder veel aandacht krijgen. Dit symposium wordt georganiseerd door de vereniging 'Vrienden van de Witt' in samenwerking met het Nationaal Archief.

De functie van raadpensionaris is bekleed door bekende mannen als Johan van Oldenbarnevelt en Johan de Witt. De Republiek der Verenigde Nederlanden wordt vaak vergeleken met het huidige Europa. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten? En wat kunnen wij daar nu nog van leren?

Symposium

Op het symposium zal een aantal gerenommeerde sprekers laten zien hoe de raadpensionarissen in moeilijke tijden (de oorlogen met Spanje, Engeland en Frankrijk) hun invloed en gezag aanwendden om tot oplossingen en besluiten te komen. Met hun grote inzet hebben Van Oldenbarnevelt en De Witt Nederland als economische grootmacht weten op te stoten in de vaart der volkeren. 
Raadpensionaris Antonie Heinsius heeft zijn ambt zowel met als zonder stadhouder uitgeoefend en het is daarom interessant te zien hoe hij niettemin zijn invloed heeft weten te behouden.

Tot slot zullen de sprekers hun licht laten schijnen over de vraag in hoeverre de vergelijking van onze Republiek met de Europese Unie, waar eveneens in een zwakke centrale bestuursstructuur een beperkt aantal machtige personen de ontwikkelingen bepaalt, opgaat.

Tijd & plaats

Datum: zaterdag 29 september 2012 
Locatie: Nationaal Archief in Den Haag
Tijd: 14.00-17.00 uur

Aanmelden

De kosten voor deelname aan dit symposium bedragen 10 euro voor Vrienden van De Witt, Vrienden van de KB en Vrienden van het Nationaal Archief.

U kunt zich aanmelden voor dit symposium vóór 20 september a.s. door een e-mail te sturen naar afsprakenbureau@nationaalarchief.nl
Uw aanmelding wordt definitief na ontvangst van de deelnemersbijdrage op rekeningnummer 1418.70.346 t.n.v. Vrienden van De Witt in Utrecht.

Nadere informatie over het symposium kunt u eveneens vinden op de website van de vereniging 'Vrienden van De Witt'.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in