Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Preview voorstelling Pieter Groen gaat naar de Barbiesjes


Den Haag

In opdracht van het Nationaal Archief is een voorstelling gemaakt over het leven van Pieter Groen. Theatermaker Jaime Ibanez en muzikant Jornt Duyx geven een preview van de voorstelling Pieter Groen gaat naar de Barbiesjes op 14 en 16 december tijdens het festival WinterWelVaart in Groningen. De voorstelling is gebaseerd op de 18e-eeuwse dagboeken van de 19-jarige Pieter Groen. Deze journaals bevinden zich in het Nationaal Archief.

Pieter Groen gaat naar de Barbiesjes

Uit de dagboeken van Pieter Groen blijkt dat hij in de zomer van 1792 vertrekt naar Berbice, een toenmalige Nederlandse kolonie ten westen van Suriname. Tijdens de voorstelling vertelt Ibanez hoe de 19-jarige jongen daar door de binnenlanden trekt met indianen, plantages inspecteert, stadjes bezoekt en welke vele escapades hij beleeft. Wie in die tijd ‘naar de Barbiesjes’ ging, ging zijn ondergang tegemoet, zo was de overtuiging in Nederland.

De makers

Jaime Ibanez is in 2007 afgestudeerd aan de Academie Minerva voor beeldende kunst te Groningen. Met behulp van primitieve animaties en bewegende installaties vertelt hij verhalen. Hij maakt gebruik van digitale technieken. Objecten van hout, papier en touwtjes worden verlicht door eenvoudige lichtbronnen. Jaime wil geen illusies scheppen, maar alle elementen van een performance laten zien. Alle bewegingen voltrekken zich voor de ogen van de toeschouwer.

Jornt Duyx heeft zich tijdens zijn master aan de faculteit Kunst & Media Technologie in Utrecht) vooral gericht op het componeren en produceren van eigen werk. Zijn ontwikkeling als multi-instrumentalist naast zijn technologische focus gaf hem de mogelijkheid volledig autonoom te werken. Zijn muziek valt te beschrijven als speels, melodieus, ritmisch gelaagd en hij maakt dwarsverbanden tussen zeer uiteenlopende stijlen en genres.

WinterWelVaart

Het festival WinterWelVaart is een bijzonder winterevenement in de binnenstad van Groningen. Het vindt elk jaar plaats tussen Sinterklaas en Kerst: dit jaar van vrijdag 14 t/m zondag 16 december. Speciaal voor WinterWelVaart liggen tientallen (historische) charterschepen in de grachten. De voorstelling Pieter Groen gaat naar de Barbiesjes wordt gegeven op het schip de Tromp. In het voorjaar 2013 tijdens Oerol op Terschelling beleeft de voorstelling zijn officiële première.

Preview Pieter groen gaat naar de Barbiesjes - WinterWelVaart, schip Tromp.
Vrijdag 14 december: 18:00 uur, 20:00 en 21:00 uur
Zondag 16 december: 13:30, 14:30, 15:30 en 17:00 uur
Kijk voor meer informatie op de website van WinterWelVaart.

Het verhaal van Pieter Groen is een van de 11 verhalen die onderdeel uitmaken van de expositie Het geheugenpaleis - met je hoofd in de archieven. Na een grondige verbouwing bij het Nationaal Archief zal deze tentoonstelling in het najaar van 2013 de openingstentoonstelling zijn.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in