Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Piet Römer overleden


Den Haag

Dinsdag 17 januari overleed op 83-jarige leeftijd acteur Piet Römer. De fotocollectie van het Nationaal Archief geeft een kleurrijk beeld van Römers carrière.

Toneel, tv en film

Römer speelde in verschillende televisieseries en een twintigtal films en in meer dan zestig theaterproducties. In de jaren zestig kreeg hij landelijke bekendheid door zijn rollen in de televisieseries ‘Stiefbeen en Zoon’ en ’t Schaep met de vijf pooten’. De liedjes, ‘We Benne Op De Wereld Om Mekaar Te Helpen, Niewaar?’, ‘Het Zal Je Kind Maar Wezen’ en ‘Als Je Mekaar Niet Meer Vertrouwen Kan’, die hij samen met Adèle Bloemendaal en Leen Jongewaard zong, werden gouden hits.  Ook speelde hij in de serie ‘Citroentje met suiker’, de opvolger van ’t Schaep.

Hoofdpiet en de Cock

Piet Römer was jarenlang de Hoofdpiet van Sinterklaas. Als inspecteur Jurriaan de Cock (‘Met C-O-C-K.’), speelde hij van 1995 tot 2006 de hoofdrol in de televisieserie Baantjer. Römer schreef het script van enkele afleveringen. Voor zijn rol in Baantjer won hij in 1997 een Gouden Televizierring en in 2007 ontving hij de Bronzen Legpenning en het ereburgerschap van Amsterdam.

Andere prijzen

Römers acteertalent werd al eerder bekroond met Gouden Televizierringen: in 1964 voor zijn rol van lorrenboer Dirk in Stiefbeen & Zoon en in 1970 voor zijn optreden als barkeeper Kootje in  't Schaep met de 5 Pooten. De Arlecchino-toneelprijs werd hem in 1972 uitgereikt voor zijn rol in het toneelstuk 'Bloesem van Seringen'.

Bekijk de foto’s van Piet Römer in de collectie van het Nationaal Archief

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in