Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Ontmoetingen met de Koningin


Den Haag

Op 31 januari vierde de Koningin haar 74e verjaardag. Een mooi moment om stil te staan bij de regeerperiode van Koningin Beatrix van 30 april 1980 tot nu, en wat zij betekent voor Nederland. Naast haar formele taken als staatshoofd, vervult de Koningin ook een samenbindende, vertegenwoordigende en aanmoedigende rol voor alle Nederlanders.

Oudste monarch

Koningin Beatrix is inmiddels de oudst regerende monarch die Nederland heeft gekend. Koning Willem III stierf toen hij 73 jaar oud was. De langst regerende vorst is Koningin Wilhelmina, zij zat 50 jaar op de Nederlandse troon, van 1898 - 1948. In Europa bevindt de Koningin zich tussen leeftijdsgenoten: de Spaanse Koning Juan Carlos en de Noorse Koning Harald zijn beiden ook 74 jaar.

U en de Koningin in het Verhalenarchief

In de bijna 32 jaar dat Beatrix Koningin is heeft ze tal van Nederlanders ontmoet. Het Verhalenarchief is op zoek naar uw persoonlijke verhaal over de Koningin. Misschien heeft u haar ontmoet bij een ceremoniële opening, een lintjesuitreiking of een huldiging. Of mogelijk was de aanleiding van uw ontmoeting met de Majesteit juist een verdrietige, bijvoorbeeld naar aanleiding van een ramp of overlijden.

Wij zijn benieuwd naar uw persoonlijk verhaal: wat was uw ervaring met de Koningin, voelde u betrokkenheid of trots? Heeft u de ontmoeting ervaren als aanmoedigend, troostend, inspirerend of anders? Misschien heeft u thuis nog tastbare herinneringen aan uw ontmoeting met de koningin: de uitnodigingskaart voor een receptie, de menukaart van wat u die avond at, een foto waarop u samen staat. Stuur met uw verhaal zo mogelijk een beeld van die tastbare herinnering mee.

Ga naar het Verhalenarchief en schrijf uw verhaal op: www.hetverhalenarchief.nl/ontmoetingen-met-de-koningin

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in