Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nieuwe verzameling topstukken te zien


Den Haag

Vanaf 5 september 2012 tot en met 5 januari 2013 is een prachtige selectie van ruim 40 topstukken uit de collecties van het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek te zien in De Verdieping van Nederland.

Onder de ruim 40 handschriften, gedrukte boeken, kaarten en boekbanden bevinden zich ook het scheepsjournaal van Abel Tasman, een 16e-eeuwse handgetekende kaart van Den Haag door Jacob van Deventer, een album amicorum van de Leidse historicus Petrus Scriverius en een meer dan 1000 jaar oud Evangeliarium met portretten van de evangelisten Mattheüs en Marcus.

Scheepsjournaal van Abel Tasman

In 1642 stuurt de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) Tasman op reis om het onbekende continent Australië te verkennen. Tijdens de reis houdt Tasman een scheepsjournaal bij dat het Nationaal Archief bewaart. In november 1642, drie maanden na zijn vertrek, arriveert Tasman bij het land dat later naar hem is genoemd: Tasmanië. Een maand later ontdekken zijn schepen Nieuw-Zeeland. In het journaal staan behalve een verslag van de reis ook tekeningen, gemaakt door de stuurman Isaac Gilsemans.

Kaart van Den Haag door Jacob van Deventer

In de topstukkententoonstelling is een ook een kaart van Den Haag van de hand van Jacob van Deventer uit de collectie van het Nationaal Archief te zien. Halverwege de 16e eeuw trekt cartograaf Jacob van Deventer door de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden om meer dan 250 steden in kaart te brengen. Het is de tijd van de Nederlandse Opstand. Filips II, koning van Spanje en vorst der Nederlanden is Van Deventers opdrachtgever. Vanwege zijn strijd tegen de opstandelingen wilde Filips II de verdedigingswerken van de steden leren kennen. Geen enkel ander land beschikt dan over zo’n vroege en grote verzameling stadsplattegronden. Bij het in kaart brengen van Den Haag zal Van Deventer één element gemist hebben: een verdedigingssysteem van grachten, stadswallen en muren, torens en bolwerken. Plannen voor verdedigingswerken voor wat hij de 'open vlek Die Haghe' noemt, zijn pas later gemaakt.

Evangeliarium

Uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek (KB) is een meer dan 1000 jaar oud Evangeliarium te zien. Een evangeliarium is een boek met de tekst van de 4 evangeliën. In het getoonde handschrift zijn de portretten bewaard gebleven van 2 van de 4 evangelisten: Mattheüs en Marcus. Zij zijn aan het begin van hun evangelie schrijvend afgebeeld. Hun portretten zijn producten van de Ottoonse schilderschool van Mainz, waar bijvoorbeeld ook een gebedenboek voor koning/keizer Otto III is gemaakt.

Album amicorum van Petrus Scriverius

Verder wordt op de topstukkententoonstelling een album amicorum van de Leidse historicus Petrus Scriverius (1576-1660) getoond. Hij onderhoudt met vele geleerden, zowel binnen als buiten Leiden, nauwe contacten. In zijn album amicorum, zijn vriendenboek, staan bijdragen van geleerden als Josephus Justus Scaliger, Janus Dousa en Hugo de Groot, maar ook van dichters als Jan Jansz. Starter en Joost van den Vondel. Daarnaast bevat het boekje enige tekeningen, waaronder een van de Grote Markt te Haarlem door Pieter Saenredam.

De Verdieping van Nederland

De topstukken uit de collecties van het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek zijn van 5 september 2012 tot en met 5 januari 2013 te zien in De Verdieping van Nederland in Den Haag.

De Verdieping van Nederland bevindt zich in het verbindingsgebied tussen het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag. Direct naast Den Haag CS. Voor openingstijden en overige informatie, ga naar de website van De Verdieping van Nederland.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in