Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Nationaal Archief zet ruim 370.000 beelden van uitgeverij De Spaarnestad online


Den Haag

Vanaf 12 oktober staan ruim 370 duizend beelden van uitgeverij De Spaarnestad op gahetNA. De foto’s behoren tot de omvangrijke collectie van Spaarnestad Photo die in 2010 is toegevoegd aan de fotocollectie van het Nationaal Archief. De digitalisering is uitgevoerd in het kader van het samenwerkingsproject Beelden voor de Toekomst, waaraan het Nationaal Archief deelneemt.

Codes kraken

De digitalisering en de beschrijving van de foto’s waren een grote uitdaging, omdat de beschrijving van de fotocollectie was uitgevoerd middels codes geschreven op de hangmappen waarin de foto’s zijn geborgen. Met hulp van gespecialiseerde bedrijven is het gelukt de codes te kraken en in rap tempo de beelden te digitaliseren, te beschrijven en tonen aan een breed publiek. Het materiaal valt onder pictoright licentie.

Beelden voor de Toekomst

In het project Beelden voor de Toekomst redden Beeld en Geluid, Eye, Kennisland en Nationaal Archief een belangrijk deel van het audiovisueel en fotografisch erfgoed van Nederland door conservering en digitalisering. Het Nationaal Archief participeert in het project met circa 1.000.000 foto’s en negatieven die allen te zien zijn in de fotocollectie op www.gahetna.nl De werkzaamheden worden in 2012 afgerond.

Bekijk de foto's van uitgeverij De Spaarnestad

Doorzoek 1 miljoen foto's in de fotocollectie

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in