Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Marilyn Monroe: onsterfelijk icoon


Den Haag

50 jaar geleden kwam er een einde aan het leven van de Amerikaanse filmster en zangeres Marilyn Monroe. Op 5 augustus 1962 wordt ze dood aangetroffen in haar huis in Brentwoord (Californië). Marilyn Monroe is hét icoon van de jaren ’50 en een van de meest beroemde sekssymbolen. In de fotocollectie van het Nationaal Archief zit een groot aantal schitterende beelden uit de korte maar hevige carrière van deze diva.

Norma Jeane Baker

Marilyn komt op 1 juni 1926 ter wereld als Norma Jeane Mortenson. Haar moeder laat het meisje al snel de achternaam van haar ex-man John Baker aannemen. Als Norma Jeane eind jaren ’40 ontdekt wordt door een filmmagnaat, verzint ze een pseudoniem. Zij gebruikt daarvoor de achternaam van haar moeder, Monroe. De voornaam Marilyn allitereert er mooi bij en is afkomstig van Marilyn Miller, een beroemde Broadway-ster in de jaren ’20 en ’30.

Filmcarrière

Haar doorbraak als actrice beleeft Marilyn Monroe in 1950 met haar rol als maîtresse van een oudere crimineel in de film The Asphalt Jungle van John Huston. Daarna volgen vele andere rollen en wordt ze een veelgevraagde ster. Bekende films zijn Niagara, Gentlemen Prefer Blondes, The Seven Year Itch, Bus Stop, The Prince and the Showgirl, Some Like It Hot en The Misfits.

Showbizz ster

Naast haar optreden in films wordt Marilyn ook een graag geziene gast in societytijdschriften. Niet in de laatste plaats door haar huwelijk met Joe di Maggio (een vermaarde honkbalspeler) en later met Arthur Miller (de beroemde schrijver). Daarnaast wordt er volop gespeculeerd over haar liefdesleven. Het meeste opzien baren haar vermeende affaires met de Amerikaanse president John F. Kennedy en zijn broer Robert.

Nationaal Archief

Bekijk de beelden van Marilyn Monroe in de fotocollectie van het Nationaal Archief. 

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in