Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Koninginnedag 2012


Den Haag

Koningin Beatrix heeft gisteren Koninginnedag gevierd in Veenendaal en Rhenen. Direct na het verschrikkelijke ongeval van haar zoon Johan Friso gingen stemmen op om de festiviteiten dit keer over te slaan. Maar de Koningin gaf al snel te kennen dat daarvan geen sprake was: het traditionele bezoek van de Koninklijke familie zou gewoon doorgaan.

Ontmoeting met de Koningin?

En zo geschiedde! Gisteren stonden de Utrechtse gemeenten Veenendaal en Rhenen volledig in het teken van Oranje, met vertier voor jong en oud. Hoewel de veiligheidsmaatregelen sinds de mislukte aanslag in Apeldoorn in 2009 wel wat zijn aangescherpt, is er tijdens dergelijke bezoeken nog steeds volop ruimte voor informele gesprekken met de Koningin. Veel mensen worden tijdens deze ontmoetingen geraakt door haar persoonlijke betrokkenheid en oprechte belangstelling.

Het Verhalenarchief

Het Verhalenarchief van het Nationaal Archief is op zoek naar uw persoonlijke verhaal over Koningin Beatrix. Wellicht heeft u haar ontmoet bij een ceremoniële opening, een lintjesuitreiking of een huldiging. Of mogelijk was de aanleiding van uw ontmoeting met de majesteit juist een verdrietige, bijvoorbeeld een ramp of overlijden.
Wij zijn benieuwd naar uw ervaring: voelde u betrokkenheid en empathie? Heeft u de ontmoeting ervaren als aanmoedigend, zenuwslopend, troostend of inspirerend? En wat is u het meest bijgebleven of opgevallen?

Heeft u een verhaal voor het Verhalenarchief? Bekijk dan snel op de website van het Verhalenarchief hoe u uw verhaal naar onze website kunt sturen.

Bekijk foto’s in de collectie van het Nationaal Archief van vroegere vieringen van Koninginnedag.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in