Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Jubileumviering De Prins en de Pasja 400 jaar Nederland - Turkije


Den Haag

Op 22 maart opent in het Nationaal Archief de tentoonstelling ‘De Prins en de Pasja’. Deze expositie toont tot en met 30 juni 2012 topstukken uit de 400-jarige geschiedenis van de (handels)betrekkingen tussen Turkije en Nederland. Het begin van deze relatie ligt in 1612. In dat jaar stuurt de Nederlandse Republiek Cornelis Haga naar het Ottomaanse Rijk. Haga is daarmee de eerste Nederlandse ambassadeur in Constantinopel; het huidige Istanbul.

Bondgenoten tegen de Habsburgers

Als ambassadeur Haga zijn intrede doet in het Ottomaanse Rijk is dit de machtigste en sterkste staat ter wereld. Het rijk omvat niet alleen het huidige Turkije, maar ook grote gebieden langs de Zwarte Zee, in de Kaukasus, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, en een stuk van Europa tot aan Boedapest en Wenen.

De Ottomanen zijn aan het begin van de 17e eeuw vrijwel permanent in oorlog met de Habsburgers. De Nederlandse Republiek vecht in diezelfde tijd haar strijd met de Spaans-Habsburgse koning Filips II uit. De Staten-Generaal zien daarom in de Turkse sultan een bondgenoot. Al in 1604 schrijven zij een brief aan de ‘Grote Heer Sultan’, waarin zij verzoeken om vrij te mogen handelen op de gebieden onder zijn heerschappij. Een antwoord volgt niet direct, maar in 1610 nodigt Halil Pasja prins Maurits (‘Groot Hertog van Vlaanderen’) uit om een ambassadeur naar Istanbul te sturen. Dat wordt Cornelis Haga uit Schiedam.

Op audiëntie bij de sultan

Een van de eerste daden van Cornelis Haga is het afleggen van een officieel audiëntiebezoek aan Sultan Ahmed I op 1 mei 1612. De eerste indruk die de sultan van de Nederlandse diplomaat krijgt is kennelijk gunstig genoeg, want twee maanden later krijgt de Republiek de felbegeerde toestemming om te mogen handelen met het Ottomaanse Rijk. Die ahitname of capitulatie is het officiële startschot voor de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Turkije, en daarmee de basis voor de 400-jarige herdenking van dit jaar.

Succesvol ambassadeur

Cornelis Haga kwijt zich met verve van zijn diplomatieke taak. In de 26 jaar dat hij als ambassadeur bij de ‘Verheven Porte’ dient, weet hij zich erg geliefd te maken bij de machthebbers van het Ottomaanse Rijk. Zozeer zelfs dat Sultan Murad IV en grootvizier Kemankesh Kara Mustafa in brieven aan de Staten-Generaal hun waardering voor Haga duidelijk laten blijken.

400 jaar Turks-Nederlandse relaties in De Verdieping van Nederland

Deze brieven, de ahitname en andere belangrijke documenten over de geschiedenis Nederland-Turkije zijn te bewonderen in het Nationaal Archief. Benieuwd naar deze topstukken? Kom dan naar de tentoonstelling ‘De Prins en de Pasja’ in De Verdieping van Nederland (de tentoonstellingsruimte tussen het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek).

De Verdieping van Nederland is 6 dagen per week gratis toegankelijk
Openingstijden: maandag 12.00-17.00 uur, dinsdag 9.00-20.00 uur, woensdag t/m zaterdag 9.00-17.00 uur

Een catalogus van de tentoonstelling ‘De Prins en de Pasja’ is voor € 6,50 te koop bij de receptiebalie van het Nationaal Archief.

Debat en lezingen 400 jaar Nederland-Turkije

Naast de tentoonstelling organiseert het Nationaal Archief voor de viering van 400 jaar Nederlands-Turkse relaties verschillende lezingen, activiteiten en een debat over de invloed van Nederland op jonge Turkse Nederlanders. Hierbij schuiven o.a. politica Nebahat Albayrak en auteur Sevtap Baycili aan. Osmaans-Turks deskundige dr. Jan Schmidt en historisch onderzoeker drs. Mehmet Tütüncü geven een lezing.

Kijk voor een compleet overzicht van de programmering van het Nationaal Archief in het kader van 400 jaar Nederland-Turkije in de Agenda.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in