Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Het Grote Jaren '50 Boek herdrukt


Den Haag

De jaren ’50 saai en oninteressant? Dat imago kan definitief de prullenmand in. De belangstelling voor dit decennium lijkt alleen maar te groeien. In april brachten het Nationaal Archief en WBooks Het Grote Jaren ’50 Boek uit. Deze uitgave beleeft nu al zijn 2e druk!

Wederopbouw en vernieuwing

Nostalgie is ongetwijfeld een belangrijke reden voor dit verkoopsucces. Maar ook begint steeds duidelijker het besef door te dringen dat de jaren ’50 eigenlijk het begin zijn van een nieuwe tijd.

Nederland gebruikt de jaren ’50 voor het maatschappelijk en economisch herstel na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Maar de wederopbouw gaat ook gepaard met talrijke vernieuwingen.

Jeugdcultuur

De jeugd begint zich te verzetten tegen de verzuilde Nederlandse samenleving. Langzaam maar zeker vertoont het gezag de eerste barsten die in het volgende decennium tot een totale ommekeer in de verhoudingen zullen leiden. Een belangrijke rol in de opkomst van deze rebellerende jeugd speelt de Amerikaanse muziekcultuur met nieuwe muziekvormen als jazz en natuurlijk rock-‘n-roll.

Economische groei

Ook de economische ontwikkeling vanaf 1950 is opzienbarend. De Nederlandse industrie biedt een gouden toekomst. Na 1950 verdrievoudigt het nationaal inkomen in ruim twintig jaar, er is nauwelijks werkloosheid, het consumptiepatroon verandert radicaal en de sociale uitgaven stijgen enorm. Economen spreken van een economisch wonder.

Recreatiemogelijkheden

De economische voorspoed zorgt er ook voor dat meer mensen tijd en geld hebben voor recreatie. Uitstapjes naar zwembad of dierentuin, evenals korte vakanties naar het strand of de bossen komen voor een groeiend aantal mensen binnen bereik. 

Meer informatie?

Het Grote Jaren ’50 Boek is samengesteld door Paul Brood, René Kok en Erik Somers. Het boek bevat meer dan 400 foto’s, in zwart-wit en kleur, en sluit aan bij de 'revival van de fifties'.

Het Grote Jaren ’50 Boek is een uitgave van WBooks en het Nationaal Archief en verkrijgbaar in de boekhandel voor de prijs van €49,95.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in