Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Het EK 2012 van start!


Den Haag

Op 8 juni barstte het op één na grootste voetbalevenement ter wereld, het Europees kampioenschap los. Zoals altijd is Nederland weer in de ban van Oranje. Wie niet genoeg van voetbal kan krijgen; de fotocollectie van het Nationaal Archief staat bol van de voetbalbeelden met acties van het Nederlands elftal in binnen- en buitenland. Van overwinningen tot minder succesvol verlopen interlands uit het verleden. En er is zelfs een mobiele app boordevol prachtige oude voetbalbeelden.

Eén titel

Hoewel het Nederlands elftal in het verleden vaak veel complimenten heeft gekregen over het vertoonde spel, veroverde Oranje tot nu toe slechts een keer een internationale titel: het Europees kampioenschap in 1988. Wel zijn meerdere keren ereplaatsen behaald, waarvan de finales van de wereldkampioenschappen in 1974, 1978 en 2010 bij de meeste Nederlanders nog in het geheugen gegrift staan.

3 Olympische medailles

Minder bekend zijn de uitstekende prestaties van het toen nog piepjonge Nederlandse elftal tijdens de Olympische Spelen van 1908 (Londen), 1912 (Stockholm) en 1920 (Antwerpen). In alle drie deze toernooien wisten ‘onze jongens’ een welverdiende bronzen medaille te veroveren.

Winst op Zweden

De eerste schreden van het Nederlands elftal op het Olympische podium zijn in 1908 weinig hoopvol. De eerste wedstrijd gaat roemloos verloren tegen de dan nog oppermachtige Britten. In de daaropvolgende match tegen Zweden staat direct eremetaal op het spel; het is de strijd om de 3e en 4e plaats. Jops Reeman en Edu Snethlage scoren, zodat er een fraaie 2-0 overwinning geboekt wordt.

Vijfklapper van Vos

Het meest opzienbarende wapenfeit van deze imposante reeks op de Spelen vond plaats in 1912 in Stockholm. In de wedstrijd om de bronzen plak tegen Finland op 4 juli presteert midvoor Jan Vos van de Utrechtse club UVV, het om niet minder dan vijf keer het vijandelijke doel te vinden. De eindstand kan mede daardoor oplopen tot een spectaculaire 9-0.

Bekijk Voetbal van toen

Hoe zag voetbal er vroeger uit? Ga het NA in de mobiele historische voetbalapplicatie Voetbal van toen, waarin de vroege geschiedenis van het Nederlands elftal centraal staat. Er zijn ongeveer 1800 foto’s met schitterend beeldmateriaal van 'Oranje' en 'onze jongens' uit de periode 1894 – 1956 te bekijken. Kiekjes van het allereerste elftal bijvoorbeeld, dat toen nog niet het nationale team was, maar onder de naam 'Bondselftal' internationale wedstrijden speelde. Maar ook foto's van de Olympische Spelen waaraan het Nederlands voetbalelftal meerdere keren deelnam, de Wereldkampioenschappen uit de jaren dertig en de vele vriendschappelijke wedstrijden die Nederland tegen België speelde.

Maak kennis met voetbalhelden uit het verleden. Ontdek dat er stadions op onverwachte plekken hebben gestaan. Of zie dat belangrijke interlands soms op eenvoudige trapveldjes werden gespeeld.
De historische voetbalapplicatie Voetbal van toen is een initiatief van het Nationaal Archief in samenwerking met de Stichting Vrienden van het Nationaal Archief en de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. Voetbal van toen is gratis verkrijgbaar voor iPhone en Androïd in de iStore en Google Play.

Nationaal Archief

Bekijk beelden van eerdere Europese voetbalkampioenschappen en kwalificatietoernooien uit de collectie van het Nationaal Archief.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in