Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Documentaire onbedoelde gevolgen Nederlands koloniaal verleden


Den Haag

De jonge filmmakers Eline Jongsma en Kel O’Neill (Nederlands/Amerikaans) hebben de onbedoelde effecten van het Nederlandse koloniaal- en handelsverleden in beeld gebracht. Het project – onder de titel Empire – resulteerde in een aantal documentaires, waaronder de film Migrants. Migrants is gemaakt onder coördinatie van het programma Gemeenschappelijk Cultureel Erfgoed (GCE) van het Nationaal Archief en is gefinancierd door het ministerie van OCW.

Migrants, de film

Voor het maken van de documentaire Migrants bezochten Jongsma en O’Neill respectievelijk Brazilië, Suriname en Ghana. Het resultaat is een serie opmerkelijke en soms intieme portretten van individuen van wie het leven op de een of andere manier met Nederland verbonden is. Denk bijvoorbeeld aan de inwoners van de voormalige Nederlandse kolonie Holanda in de jungle van Brazilië. Veel mensen daar spreken nu nog een aparte mix van Portugees/Zeeuws. Langzaam maar zeker beseft deze gemeenschap echter dat voor het voortbestaan van hun dorp contact met de omringende Braziliaanse maatschappij noodzakelijk is. Terwijl de Hollanders de kolonie ooit stichtten om rijkdommen te vergaren die zij in het moederland niet konden verkrijgen, leven hun afstammelingen nu in grote armoede.

IDFA

Tijdens het Internationale Documentaire Festival in Amsterdam (IDFA) zijn van 16 tot 25 november naast Migrants ook de andere ‘Empire’-documentaires van Jongsma en O’Neill over de sporen van het Nederlands koloniaal verleden in het hedendaagse India, Indonesie en Zuid-Afrika te bekijken. Deze documentaires zijn dagelijks van 10.00–23.00 uur te zien op videoschermen in de Brakke Grond, Amsterdam. De toegang is gratis.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in