Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Competitie voor Geschiedenis Online Prijs en Jan Kompagnie Prijs geopend


Den Haag

De Geschiedenis Online Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste historische website van het afgelopen jaar. Nieuw dit jaar is de uitreiking van de Jan Kompagnie Prijs. Deze prijs is vernoemd naar de in 2011 overleden archivaris van het Nationaal Archief, drs. Jan H. Kompagnie. Kanshebbers en gegadigden voor beide prijzen kunnen zich vanaf nu aanmelden. De prijsuitreiking van beide prijzen vindt plaats op dinsdag 12 februari 2013 in het Nationaal Archief in Den Haag.

Jan Kompagnie Prijs

Dit jaar wordt voor het eerst de Jan Kompagnie Prijs uitgereikt. Deze jaarlijkse prijs is bedoeld voor een persoon die op basis van archiefonderzoek in een Nederlandse archiefinstelling een digitaal product heeft gemaakt. Het digitale product moet zijn bestemd voor een breed Nederlandstalig publiek en de grote geschiedenis vertellen aan de hand van een klein en persoonlijk verhaal.

De prijs is een eerbetoon aan Jan Kompagnie, archivaris bij het Nationaal Archief. Jan Kompagnie heeft zich tijdens zijn leven bijzonder ingespannen om archieven op een creatieve wijze toegankelijk te maken voor onderzoekers, die daardoor tot waardevolle resultaten van historisch onderzoek konden komen.

De winnaar van de Jan Kompagnie Prijs 2012 ontvangt een geldprijs van € 1.250,-.
De Jan Kompagnie Prijs is een initiatief van het Nationaal Archief.

Aanmelden of voordragen?

Als u een digitaal historisch product heeft gemaakt of kent, dat aan de criteria van de Jan Kompagnie Prijs voldoet, kunt u dit aanmelden via het aanmeldingsformulier op deze website.

De sluitingsdatum voor aanmeldingen is vrijdag 11 januari 2013, om 23.59 uur.

Een vakjury beoordeelt de inzendingen op originaliteit, creatief gebruik van bronnen, vormgeving en toegankelijkheid. De samenstelling van deze vakjury wordt in december bekend gemaakt.
Voor vragen of nadere informatie over de Jan Kompagnie Prijs kunt u contact opnemen met Monique Plaisier via 070 - 331 4126.

Lees het Reglement Jan Kompagnie Prijs 2012.

Geschiedenis Online Prijs

Alweer voor de 7e keer is ook de competitie voor de Geschiedenis Online Prijs geopend. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste historische website van het afgelopen jaar. In 2006 is de prijs in het leven geroepen om uiting te kunnen geven aan de waardering voor een goed toegankelijke historische website. Daarnaast willen de organisatoren met het uitreiken van deze prijs geschiedenis op internet stimuleren.

De winnaar van de Geschiedenis Online Prijs 2012 ontvangt het beeldje dat de geschiedenis op internet uitbeeldt. Het is ontworpen door beeldend kunstenares Gonneke van Echten.
De winnaar van de Geschiedenis Online Publieksprijs 2012, ofwel: de website die door het publiek is gekozen als favoriete historische website, ontvangt een geldprijs van € 2.500,-.

De Geschiedenis Online Prijs is een initiatief van het Historisch Nieuwsblad, de website Archieven.nl en het Nationaal Archief. Eerdere winnaars waren: Vele Handen (2011), het Anne Frank Huis (2010), het Scholtenhuis (2009) en het Rijksmuseum van Oudheden (2008).
DE REE archiefsystemen stelt het prijzengeld beschikbaar.

Aanmelden of voordragen?

Wilt u in aanmerking komen voor de Geschiedenis Online (Publieks)Prijs? Op www.geschiedenisonlineprijs.nl kunt u uw eigen of uw favoriete historische website aanmelden. Dat kan nog tot 15 december.

Uit alle aangemelde sites kiest het publiek een winnaar. De stemming begint op 15 december.

Naast het publiek wijst ook een vakjury een winnaar aan. Deze jury beoordeelt geschiedenis-websites in 3 categorieën:

  • archiefdiensten
  • verenigingen en particulieren
  • musea en themasites

De jury kijkt onder andere naar toegankelijkheid, gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en originaliteit.

Lees het Reglement Geschiedenis Online Prijs 2012.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in