Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Amsterdam 1e Tour-stad buiten Frankrijk


Den Haag

Zaterdag 30 juni begint het grootste wielerevenement ter wereld, de Tour de France. Inmiddels is het een zeer vertrouwd fenomeen dat de start van de Ronde ergens anders dan in Frankrijk plaatsvindt. Dit jaar valt Luik die eer te beurt. Deze Belgische stad staat daarmee in een steeds langer wordende lijst. Daarop prijken in totaal vijf Nederlandse steden: Amsterdam (1954), Scheveningen (1973), Leiden (1978), Den Bosch (1996) en Rotterdam (2010). In 1954 heeft Amsterdam zelfs de primeur: het is de eerste keer dat de Tour niet op Frans grondgebied van start gaat.

Primeur voor Amsterdam

Op 8 juli 1954 staan in het Olympisch Stadion 110 renners aan de start, verdeeld over 6 landenploegen en 5 regionale Franse teams. Gezamenlijk vertegenwoordigen zij 7 nationaliteiten. Deze ‘dwangarbeiders van de weg’ krijgen niet minder dan 4.656 kilometers voor de wielen, die in 23 etappes bedwongen moeten worden.
Nederland loopt massaal uit om een glimp van de renners op te vangen. Aan het begin van de jaren ’50 is het professionele wielrennen in Nederland ongekend populair. Dat komt vooral door de aansprekende successen van Wim van Est en Wout Wagtmans in de Rondes van Frankrijk. Wagtmans heeft het zelfs gepresteerd om in 1953 de 5e plaats in het eindklassement van de belangrijkste wielerronde te behalen. Iedereen hoopt dan ook dat de Hollandse jongens het in 1954 nog beter zullen doen. Daarnaast is het natuurlijk een uitgelezen mogelijkheid om internationale wielericonen zoals de Zwitsers Hugo Koblet en Ferdi Kübler, de Spanjaard Federico Bahamontes en de Fransman Louison Bobet van dichtbij te kunnen zien. Het ziet dan ook zwart van de mensen in Amsterdam en langs de route van de eerste etappe.

Wagtmans in het geel

De Tour begint heel rooskleurig voor Nederland: Wout Wagtmans wint de eerste etappe in Brasschaat door in de sprint met zijn medevluchters af te rekenen. Maar erg lang duurt die euforie helaas niet. In de 4e etappe, een ploegentijdrit, verliest de Nederlandse ploeg te veel tijd op de Fransen, en moet Wagtmans zijn gele trui aan de Fransman Louison Bobet afstaan. Als winnaar van de Tour van 1953 wordt Bobet vooraf als grote kanshebber voor de eindoverwinning gezien.
Wagtmans wint de trui weliswaar weer terug in de 8ste etappe, maar hij valt 2 dagen later en raakt enigszins gedemoraliseerd. Daarna moet hij in de Pyreneeën zijn meerdere erkennen in Bobet. De favoriet maakt zijn faam waar: Louison Bobet wint uiteindelijk de 41ste Tour de France.

Nationaal Archief

In de fotocollectie van het Nationaal Archief zit heel veel beeldmateriaal van en over de Tour de France van 1954.
Maar ook van andere edities van de Ronde van Frankrijk zijn schitterende foto’s te vinden. Bekijk deze historische beelden van de Tour de France.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in