Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

400 jaar Nederland-Turkije in Kunstuur


Den Haag

Op zaterdag 21 april start het AVRO-programma Kunstuur de vierdelige serie De Turkse Tulp (Ned. 2, 17.00-18.00 uur). De serie staat geheel in het teken van 400 jaar Nederlands-Turkse betrekkingen. Het ontstaan van de eerste handelsafspraken en de invloed van beide landen op elkaars cultuur worden in beeld gebracht.

Topstukken

De eerste aflevering belicht onder andere een aantal topstukken uit het Nationaal Archief; originele documenten uit 1612 van de Nederlandse gezant Cornelis Haga (1578-1654) die er toe leiden dat de Republiek der Nederlanden het recht krijgt om handel te drijven in het Ottomaanse Rijk. Dit recht wordt vastgelegd in een zogenaamde ahitname; een rijkversierd document met het monogram van de heersende sultan.

Deze en andere topstukken uit de Nederlands-Turkse geschiedenis zijn te bewonderen in de tentoonstelling De Prins en de Pasja van het Nationaal Archief.

Invloeden op de kunst

Naast stukken uit het Nationaal Archief laat het programma de invloed van de geschiedenis op de kunst zien. Kunstenares Lotte van Laatum reageert in haar hedendaagse werk op de geschenken die Haga destijds meenam om de handelsbetrekkingen tot stand te brengen. Het Rijksmuseum in Amsterdam toont bijzondere portretten van de Ottomaanse kooplieden en persoonlijke bezittingen van Haga die nu in het Amsterdam Museum te zien zijn.

Meer informatie over het programma Kunstuur - De Turkse Tulp is te vinden op de cultuurgids van de AVRO.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in