Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

30ste Olympiade: Londen 2012


Den Haag

Londen staat al jaren in het teken van de voorbereiding op de Olympische Spelen. Op vrijdag 27 juli is het dan eindelijk zo ver: de 30ste Zomerspelen gaan van start! Londen was al 2 keer eerder gaststad voor het inmiddels grootste internationale sportevenement ter wereld: in 1908 en 1948. Die laatste keer staat in het Nederlandse collectieve geheugen gegrift als de Spelen van Fanny Blankers-Koen.

Snelste huisvrouw ter wereld

De snelste huisvrouw ter wereld wint in 1948 in Londen niet minder dan 4 gouden medailles: 100 en 200 meter sprint, 80 meter hordeloop en 4x100 meter estafette. Een ongekende prestatie! Vanwege een ongelukkige programmering kan Fanny helaas niet meedoen met het hoog- en het verspringen, anders was de medailleoogst misschien nog groter uitgevallen. Het begin van een imponerende zegereeks op het Olympische podium lijkt aanstaande. Wie kan deze razendsnelle Nederlandse stoppen?

Friese concurrentie

De concurrentie komt van dicht bij huis. De 24-jarige Friezin Foekje Dillema verbaast vriend en vijand door in 1950 de snelste vrouw ter wereld te worden met een nieuw nationaal record op de 200 meter: 24,1 seconden. Bij de volgende Olympische Spelen, in Helsinki in 1952, heeft Nederland dus 2 troeven in handen voor het edelmetaal. Het loopt echter anders.

Persoonlijk drama

3 weken na haar recordrace weigert Foekje Dillema een geslachtstest en meldt zij zich af voor de keuring. Deze keuring staat gepland op 8 juli en vormt een onderdeel van de selectieprocedure voor het Europese atletiekkampioenschap in Brussel in augustus 1950. Wie niet meedoet aan de test, mag niet deelnemen aan de wedstrijd. Een reactie van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) blijft niet uit: Dillema wordt voor het leven geschorst. Haar carrière komt daarmee abrupt tot een eind. Pas in 2008, een half jaar na haar overlijden, rehabiliteert de KNAU Foekje Dillema en herstelt haar atletiekrecords in ere.

Sportieve deceptie

Tegenhanger van dit persoonlijke drama voor Foekje Dillema is de sportieve deceptie die Fanny Blankers-Koen op de Olympische Spelen in Helsinki moet verwerken. Tijdens de wedstrijden wordt zij geplaagd door blessures. Daardoor moet Fanny noodgedwongen in de halve finales van de 200 meter sprint en in de finale van de 80 meter hordeloop de strijd staken. 4 jaar ervoor volbehangen met medailles en vol in de schijnwerpers, verlaat zij nu zonder eremetaal en via de achterdeur het Olympische podium.

De Spelen zien Blankers-Koen als atlete niet meer terug. In 1955 beëindigt zij haar atletiek-loopbaan. Wel is ze in 1960 (Rome), 1964 (Tokio) en 1968 (Mexico-Stad) als ploegleider bij de Olympische Spelen aanwezig.

Nationaal Archief

2.19.124 Nederlands Olympisch Comité (NOC), 1912-1993
2.19.204 Nederlands Olympisch Comité, Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF), (1987) 1993-2000

In de beeldbank zijn heel veel foto’s van Olympische Spelen uit het verleden terug te vinden. Bekijk deze historische Olympische beelden.

Het Nationaal Archief heeft meegewerkt aan de totstandkoming van een special van het tijdschrift G-Geschiedenis over de Olympische Spelen, die sinds 16 mei 2012 in de winkel ligt. Een uitgebreide versie van deze tekst is daarin te vinden.

Het NOC bestaat dit jaar 100 jaar. Ter gelegenheid daarvan is een speciale website NOC100 in het leven geroepen.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in