Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Vervolg onderzoek Jodenjacht: het lot van gearresteerde verzetsstrijders


Den Haag

Het Nationaal Archief werkt aan een database met namen van verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog. Een groep historici zoekt in de strafdossiers van de Bijzondere Rechtspleging naar gegevens over de bestrijding van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. De onderzoekers richten zich op de manier waarop de Sicherheitsdienst en de politie tijdens de oorlog jacht hebben gemaakt op verzetsstrijders en andere Nederlanders die van anti-Duits gedrag werden beschuldigd.

Duizenden verzetsstrijders in database

Het onderzoek zal, voorjaar 2012, leiden tot een database van gearresteerde verzetsmensen, zodat nabestaanden en onderzoekers weten waar ze moeten zoeken als ze meer gegevens willen vinden over deze mensen. Het gaat, zo laat het zich in de eerste fase aanzien, zeker om enkele duizenden namen van mensen van wie de arrestatie in deze dossiers wordt beschreven. Het bestand wordt vooralsnog niet openbaar; mensen met een verzoek om informatie kunnen zich t.z.t. melden bij het Nationaal Archief.

Vervolg op Jodenjacht

Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt door het Nationaal Archief en het V-Fonds (Fonds voor Vrijheid en veteranenzorg). Het wordt uitgevoerd door vijf historici, onder leiding van journalist/auteur Ad van Liempt. Het kan gezien worden als een vervolg op het onderzoek dat kort geleden leidde tot de publicatie van het boek Jodenjacht. Daarin wordt de rol van de politie bij de opsporing van ondergedoken Joden beschreven. Van dat boek is bij Balans inmiddels de derde druk verschenen.

Ad van Liempt, Jan Kompagnie, Jodenjacht, Amsterdam, uitgeverij Balans 2011
ISBN 978 94 600 3368 1
€ 19,95

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in