Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Tijdlijn 60 jaar televisie


Den Haag

Het project Beelden voor de Toekomst heeft voor het 60-jarig jubileum parels uit de collecties van Beeld en Geluid, het Nationaal Archief en Eye Film Instituut Nederland gebundeld op een online tijdlijn: www.tv60jaar.nl
Van de eerste journaaluitzending uit 1956 en de kroning van prinses Juliana tot video en foto’s uit Johnny en Rijk, de Rudi Carrell Show en Sonja Barend.

Nu bevat de tijdlijn beelden en foto’s uit de jaren vijftig en zestig.
In de loop van 2011 worden daar de jaren 1970-2011 aan toegevoegd. De tijdlijn pretendeert niet volledig te zijn, maar geeft een mooi overzicht van de ontwikkeling van de Nederlandse televisie door de jaren heen. Alle genres komen aan bod: van actualiteiten en sport tot amusement en drama. In totaal worden ruim 140 video’s en zo’n 1000 foto’s toegevoegd. Naast portretten van bekende televisiepersoonlijkheden zijn er ook veel setfoto’s op de tijdlijn te zien.

normaal_tijdlijn60jaargeschiedenis.png

Al het materiaal op TV60jaar.nl is voorzien van achtergrondinformatie en bevat links naar de Beeld en Geluid wiki. Het materiaal (tekst en foto’s) van deze wiki is gelicenseerd met een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen-licentie en kunnen onder deze voorwaarden hergebruikt worden.

TV60jaar.nl werd gerealiseerd door Stichting Nederland Kennisland, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Nationaal Archief en EYE Film Instituut Nederland in het kader van Beelden voor de Toekomst. Binnen dit project wordt een belangrijk deel van het audiovisueel erfgoed van Nederland gered door conservering en digitalisering. Het gedigitaliseerde materiaal komt zo breed mogelijk beschikbaar voor onderwijs en het grote publiek. TV60jaar.nl is daarvan één van de vele voorbeelden.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in