Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Theater én boek voor 200 jaar rechtspraak


Den Haag

De rechterlijke macht in Nederland bestaat 200 jaar. Om dit te vieren presenteren het Openbaar Ministerie, het Nationaal Archief en het Haags Historisch Museum/Gevangenpoort met trots de theatervoorstelling 'De Keizerlijke rechtszittingen Pieternella T. & Willem H.' Theatergroep DRANG neemt je in deze rechttoe rechtaan comedy mee naar het Haagse Hof van 1811. De voorstelling is nog te zien in het Nationaal Archief van 15 t/m 17 november en wordt gecombineerd met een rondleiding door de archiefdepots.

Waar gebeurd

Het toneelstuk is gebaseerd op twee strafdossiers uit 1811, de tijd waarin Napoleon nog over Nederland heerste. Aan de hand van twee veroordeelden de stelende dienstmeid Pieternella en de driftige bakker Willem kijkt het publiek - 'met de kennis van nu' - terug op deze wonderlijke, confronterende, maar voor die tijd typerende rechtszaken.

Boek: Tweehonderd jaar rechters

Maar er is meer: ter ere van 200 jaar rechtspraak is ook het boek Tweehonderd jaar rechters uitgebracht. Dit herdenkingsboek beschrijft de rol van de rechter en heersende beelden over het rechterlijke ambt in de afgelopen twee eeuwen. De uitgave verschijnt op initiatief van de Raad voor de Rechtspraak. Maarten van Boven (Voormalig algemeen rijksarchivaris) en Paul Brood (Nationaal Archief) hebben het boek samengesteld.

Tweehonderd jaar rechters, Maarten W. van Boven & Paul Brood (red.), (Hilversum 2011)
Uitgeverij Verloren ,ISBN 9789087042479
€39,-

Theatervoorstelling 'De Keizerlijke rechtszittingen Pieternella T. & Willem H.' te zien in het Nationaal Archief van 15 t/m 17 november
Reserveren via de ticketshop op www.drang.nl

Nationaal Archief

3.02.10.04, Hof van Assisen, onder-prefect van het arrondissement Den Haag 1811-1813.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in