Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Tentoonstelling Spaarnestad Photo: Een eeuw persfotografie in beeld


Den Haag

"Als Spaarnestad het niet heeft, is het niet gebeurd!" De collectie van Spaarnestad Photo met 12 miljoen foto's is zo uitgebreid dat dat wel eens wordt gezegd. Vanaf 28 mei is in het Historisch Museum Haarlem de tentoonstelling 'Spaarnestad Photo, een eeuw persfotografie in beeld' te zien, een bijzondere tentoonstelling over het ontstaan van een uniek fotoarchief dat jarenlang in Haarlem gehuisvest was maar sinds maart 2011 is verhuisd naar het Nationaal Archief in Den Haag.

Bijzonder

Het bijzondere archief vindt zijn wortels in het rijke drukkerijverleden van Haarlem. Naast de oudste krant van Nederland, de Oprechte Haarlemsche Courant, werden er in Haarlem talloze tijdschriften zoals de Panorama, de Libelle en de Katholieke Illustratie gedrukt door uitgeverij De Spaarnestad. Daarbij gingen foto's een steeds grotere rol spelen. En waar eenmaal gebruikte foto's eerst werden weggegooid ontstond langzaam het idee dat foto's ook meerdere keren geplaatst konden worden. Zij werden bewaard en het archief was geboren.

Dwarsdoorsnede van het archief

De tentoonstelling laat een dwarsdoorsnede van het Spaarnestad-archief zien. Met schitterende foto's wordt de opkomst van de persfotografie in beeld gebracht. Naast unieke beelden van Sophia Loren, Miles Davis en Ernest Hemmingway zijn er ook foto's met een sociaal-politieke lading te zien, zoals bijvoorbeeld de laatste foto van president Allende vlak voor zijn executie. Natuurlijk is er ook plaats voor fotografen die in dienst waren van uitgeverij De Spaarnestad zoals Henk Blansjaar, Henk Hilterman en Jan van Eijk. Maar belangrijker is toch dat het Archief van Spaarnestad Photo een collectie persfoto's herbergt die uniek is in Europa. Samen met de collectie foto's van het Nationaal Archief is het een van de belangrijkste persfotocollecties van Europa. In de fotocollectie op gahetNA zijn ruim 70.000 Spaarnestad foto's te bekijken.

De tentoonstelling is tot en met 26 november 2011 in het Historisch Museum Haarlem te zien.

www.historischmuseumhaarlem.nl

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in