Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Tentoonstelling Machtige & Mooie Middeleeuwen opent tijdens Haagse Museumnacht


Den Haag

Vanaf zaterdag 3 september 2011 is de tentoonstelling Machtige & Mooie Middeleeuwen te zien in De Verdieping van Nederland, de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief.

Middeleeuwse pracht en praal

De rijkdom van beide instellingen biedt een grote diversiteit aan prachtige middeleeuwse archiefstukken en boeken: van oorkonde tot evangelieboek, van rekening tot kroniek, van aflaatbrief tot getijdenboek. De middeleeuwen staan bekend om boeken en documenten met rijke versieringen en sierlijke letters. De prachtige illustraties en schitterende miniaturen in de tentoonstelling zijn een lust voor het oog. Daarnaast geven de diverse middeleeuwse documenten een beeld van de machtsverhoudingen, zowel op kerkelijk als wereldlijk terrein, waarbij beroemde invloedrijke figuren de revue passeren.

Middeleeuwen dichtbij

De grote rijkdom aan prachtige middeleeuwse archiefstukken en boeken toont een doorsnede van de vroege, de hoge en de late middeleeuwen. Niet eerder presenteerden KB en Nationaal Archief zo'n keur aan pracht en macht in een overzichtstentoonstelling. De gelegenheid om de middeleeuwen van zo dichtbij – bijna tastbaar – te ervaren, zal zich niet snel nog eens voordoen. Machtige & Mooie Middeleeuwen is van 3 september 2011 t/m 8 januari 2012 te zien.

Museumnacht

De officiële opening van de tentoonstelling vindt plaats voorafgaand aan de Haagse museumnacht op zaterdag 3 september. In het KB-gebouw komen literatuur, geschiedenis en muziek samen en zijn er optredens van onder andere Herman Brusselmans, Quirien van Haelen en Jeffrey Huf. Ook brengt rapper Charlie May een muzikale vertaling van het middeleeuwse verhaal ‘De Vos Reinaerde’ ten gehore. De coverband ‘De Roodborstjes’ speelt iedere bekende cover. Lees meer over het programma op www.museumnachtdenhaag.nl

Locatie

De Verdieping van Nederland bevindt zich in het verbindingsgebied tussen de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag. Direct naast Den Haag CS. De tentoonstelling is van maandag tot en met zaterdag open en gratis toegankelijk.
www.deverdiepingvannederland.nl

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in