Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Symposium VOC-opvarenden: 'Met metadata in zee. Maritieme historiografie en databases'


Den Haag

Het Nationaal Archief en het Scheepvaartmuseum organiseren op vrijdagmiddag 9 december een symposium. Onderwerp is de Nederlandse maritieme geschiedschrijving over Oost- en West-Indië, en de ontwikkeling en het gebruik van maritieme databases. Met het symposium wordt de voltooiing van het grootschalige project VOC-opvarenden gevierd. U kunt dit symposium in Amsterdam bijwonen.

VOC-opvarenden

Het project VOC-opvarenden - een samenwerking van het Nationaal Archief met het Zeeuws Archief, de Universiteit van Leiden (Prof. dr. F.S. Gaastra), Het Westfries Archief en de archiefdiensten van Amsterdam, Delft en Rotterdam - is na elf jaar afgerond. Van vele honderdduizenden werknemers, uitgevaren voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie, zijn via de database een schat aan persoonsgegevens en carrièrepatronen terug te vinden.

Met metadata in zee

Tijdens het symposium, dat om 12.30 uur begint, belichten verschillende sprekers zowel de VOC als de WIC. Verder geeft Ton van Velzen (Nationaal Archief) een uitgebreide toelichting over het project VOC-opvarenden. Hugo Landheer spreekt over een andere database: de brieven van gevangengenomen Bataafse marineofficieren die in Engeland verbleven.

Plaats en tijd

Het symposium wordt gehouden in het Evenementengebouw van de Koninklijke Marine, Kattenburgerstraat 7, Amsterdam (naast het Scheepvaartmuseum).
Tijd: 12.30 uur - ± 18.00 uur

Aanmelding

Geïnteresseerden kunnen zich per e-mail onder vermelding van naam en telefoonnummer aanmelden via symposium2011@hetscheepvaartmuseum.nl.
De kosten bedragen € 10, - , en zijn bij binnenkomst te voldoen.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in