Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Samenwerking Centraal Bureau voor Genealogie en Nationaal Archief: één genealogieloket


Den Haag

Vanaf 2 januari 2012 wordt de genealogische dienstverlening van het Nationaal Archief overgenomen door het Centraal Bureau voor Genealogie. Klanten met vragen over de geschiedenis van personen en families kunnen voortaan bij één loket terecht: het CBG. Een belangrijke doelgroep van het Nationaal Archief, de genealogische onderzoeker, krijgt hierdoor meer specifieke begeleiding en digitale dienstverlening.

Studiezaal

De verfilmde bestanden van 'genealogische' collecties die nu in de ‘zelfbediening’ van het Nationaal Archief staan, worden overgebracht naar de studiezaal van het CBG en zijn voortaan alleen daar in te zien. Voorbeelden hiervan zijn de burgerlijke stand en memories van successie van Zuid-Holland, scheepssoldijboeken van de VOC, stamboeken van KNIL-militairen, stamboeken van Oost-Indische ambtenaren, de volkstellingen van Suriname van 1811 en 1921. Voor inzage van bronnen die niet verfilmd zijn, kunt u nog terecht in de studiezaal van het Nationaal Archief. Ook beperkt openbare archieven blijven alleen aanvraagbaar en raadpleegbaar in het Nationaal Archief, zoals bijvoorbeeld het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR). De openingstijden van de CBG studiezaal zijn gelijk aan de tijden van het Nationaal Archief. Bezoekers die nog niet eerder bij het CBG zijn geweest, zullen zich eenmalig moeten registreren.

Gratis raadplegen

De zelfbedieningscollecties die het Nationaal Archief bij het Centraal Bureau voor Genealogie onderbrengt, blijven gratis te raadplegen. Vanaf 2 januari 2012 zijn de fysieke collecties die in de zelfbediening staan van het CBG ook kosteloos raadpleegbaar. Wie gebruik wil maken van de depotcollectie van het CBG of op de computer de digitale bestanden van het CBG wil raadplegen, betaalt een dagvergoeding van € 5,- . Voor Vrienden van het CBG blijft deze dienstverlening gratis.

Overige dienstverlening

Ook de schriftelijke en telefonische vragen over de geschiedenis van personen en families worden door het CBG behandeld, voor zover deze te beantwoorden zijn uit openbare bronnen. Het e-mailadres hiervoor is info@cbg.nl. Kijk voor meer contactgegevens op de website van het CBG.

Verhuizing

De voorbereidingen van de verhuizing vinden plaats in de eerste twee weken van december, hier kunnen bezoekers beperkte hinder van ondervinden. De verhuizing van de zelfbedieningscollectie van het Nationaal Archief naar het CBG zal, in verband met de feestdagen, op 19 december plaatsvinden. Op 20 december kan de zelfbedieningscollectie al geraadpleegd worden in de studiezaal van het CBG. Vanaf 2 januari 2012 is de volledige dienstverlening overgedragen aan het CBG.

Bekijk een overzicht van de zelfbedieningscollecties die aan het CBG worden overgedragen.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in