Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Presentatie 1001 Italianen in Nationaal Archief verlengd tot 19 augustus


Den Haag

De presentatie 1001 Italianen in het Nationaal Archief van de Stichting Culturissima en het Nationaal Archief wordt met een maand verlengd en zal tot 19 augustus te zien zijn. Vijftig jaar geleden ondertekenden Nederland en Italië een wervingsverdrag. Hierdoor waren de Italianen de eerste Europese arbeidsmigranten die in ons land aan de slag gingen en staan zij aan de wieg van de huidige multiculturele samenleving. Meer dan 300 gedigitaliseerde foto’s en filmbeelden tonen het dagelijks leven van deze eerste Italianen in Nederland.

Het materiaal is grotendeels afkomstig uit de collectie van het Nationaal Archief en verschillende privécollecties van migranten en hun nazaten. Deze Italianen hebben bijgedragen aan de opbouw van Nederland en de Nederlandse cultuur verrijkt met hun eigen gewoonten. Na de Italianen kwamen Spanjaarden, Portugezen, Turken, Grieken, Marokkanen en Joegoslaven naar Nederland.

1001 Italianen – 50 jaar in Nederland

1001 Italianen is een crossmediaal project dat de geschiedenis van 50 jaar Italianen in Nederland opspoort, ontsluit en breed toegankelijk maakt. Daarnaast is er een webspecial op Vijfeeuwenmigratie.nl, gevolgd door een documentaire, een lezingen- en debattenreeks en verschillende online-uitingen.

Het Verhalenarchief

Het Verhalenarchief van het Nationaal Archief verzamelt bij  het project 1001 Italianen persoonlijke verhalen van en over Italianen uit de jaren vijftig en zestig, met als thema 50 jaar Italiaanse gastarbeiders. www.hetverhalenarchief.nl

Na de zomer is de presentatie te zien in andere Nederlandse en Italiaanse gemeenten. Informatie hierover is te vinden op www.1001Italianen.nl en www.vijfeeuwenmigratie.nl

Het project is tot stand gekomen met de (financiële) bijdrage van de Mondriaan Stichting, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSBfonds.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in